Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Pupurepun ompeluohje

pupureppu softshellistä
Yhteistyössä: Eurokangas

Kun Eurokankaasta haastettiin ompelemaan jotain, mikä liittyisi lapsiin tai nuoriin ja uuteen arkeen, tiesin saman tien, mitä tekisin. Meidän melkein neljä vee aloittaa tänä syksynä satubaletin. Balettitunneille tarvittaisiin ehdottomasti oma pieni söpö reppunsa, jossa hörhelöasut ja pikkuiset tossut kulkisivat kivasti mukana. 

Balettiteeman hengessä valitsin materiaalin sävyksi puuterisen roosan. Olin jo etukäteen päättänyt, että tekisin repun softshellistä. – Sen ompelu on helppoa, koska huolitteluita ei vaadita ja lisäksi se materiaalina kestää jonkin verran kosteutta eli niitä syksyn valuvan vetisiä päiviäkin. Repun malli hahmoineen vain pälkähti päähäni jostain. Kasvojen ilme on itse asiassa tismalleen sama kuin joku aika sitten kirjailemassani sisustustyynyssä.

Repusta tuli mielestäni kyllä tosi kiva, vaikka sen eri vaiheita miettiessäni oli kyllä aivonyrjähdys lähellä. Vaikka olen ommellut paljon laukkuja ja pussukoita, niin jostain syystä tämän ompelu vaati  aika paljon aivotyötä. - Että mikä ommellaan mihinkin väliin ja mihin kohtaan korvat kannattaa ommella jne. Funtsailu kuitenkin kannatti, sillä lopputulos on juuri sellainen kuin alunperin ajattelin. 
pupureppu tytölle


pupureppu

Välillä on kiva ommella yksityiskohtia, jotka eivät välttämättä näy koko ajan, mutta jotka antavat ainakin itselle sellaisen viimeistellyn tunteen. Repun takaosan pehmusteeseen ommeltu pupu-teksti menee tuohon kategoriaan. :)

Ommellessani olen nykyisin pääsääntöisesti melko rento. Tätä pähkäillessäni oli muutamassa kohdassa pinna kuitenkin melkoisen piukealla. Tilanne laukesi kuitenkin mieheni kommenttiin, jolle en voinut kuin nauraa. Mies hiippaili keittiöön, jossa siis ompelen ja totesi: ”Tiedätkös, kun lemmikkieläimet menee aina sillai luimuun ja pakenee pöytien alle, kun niiden emännät on äkäisiä. Mulla on nyt just semmonen olo." Repesin täysin ja kommentin jälkeen olinkin huomattavasti rennompi. Reppu valmistui lopulta melko sujuvasto ja lopputulos on minusta söpö. Tyttökin tykkäsi ja heitti repun selkäänsä heti sen nähtyään.

Ja tässäpä sitten vielä ohje, jos joku muukin haluaa tehdä pupurepun syksyn harrastuksiin tai päiväkotiarkeen.


NÄIN TEET PUPUREPUN

Näitä tarvitset:
 •  Softshel-kangasta (tai muuta verraten jämäkkää kangasta)
 • Perusvahvaa liimakangasta
 • Paksua, huopamaista liimakangasta
 • Neppari
 • Pieni suikale vanua repun hihnojen pehmukkeeksi
 • Reppuhihnaa
 • 2 kpl solkia
 • Vetoketju
 • Halutessasi voit hankkia etuosan vuoritusta varten softshelliä ohuempaa kangasta. Itse jätin etuosan vuorittamatta. Alun perin ajattelin vuorittaa sen softshellillä, mutta se olisi tehnyt repusta liian paksun oloisen. 

Tee näin:

1.    Leikkaa:
a. softhsellistä 3 kpl repun pääosia (29 x 43 cm). Takakappaleen osalta kaava leikataan kahteen osaan. Yläosan korkeudeksi jätetään 16 cm (sis saumanvarat).
b. Leikkaa 4 kpl korvapaloja (7 x 21 cm). Leikkaa korvien sisäpuoli nurinpäin käännetystä softshellistä. Näin korvien sisäpuoli jää pehmoseksi.
c. Leikkaa 4 kpl olkahihnoja (6 x 35 cm) ja olkahihnojen muotoisen palat vanua.
d. Hihnasta 2 kpl 20 cm mittaiset pätkät ja 2 kpl 13 cm mittaiset pätkät. Polta nauhojen päät nopeasti. Näin ne eivät rispaannu.

2. Silitä kaikkiin kappaleisiin ohuempaa liimakangasta – selkäosan alaosaan kiinnitä paksumpi tukikangas
3. Tukikangas kannattaa liimapinnasta huolimatta tikata kiinni. Itse koristelin tikkauksen pupu-tekstillä.
4. Ompele pupun silmät ja suu ompelukoneen applikointiompeleella.
5. Ompele hihnat. Voit halutessasi ommella niistä myös suorat, mutta kaarevat pysyvät paremmin olkapäillä. Aseta oikeat puolet vastakkain ja vanu väliin. Ompele ympäri ja jätä kääntöaukko hihnan yläpäähän. Käännä ympäri. Ompele hihnan keskelle, vanutoppauksen päälle ylhäältä alas ommel.
6. Ompele korvat oikea ja nurja puoli vastatusten. Jätä kääntöaukko yläreunaan. Ompele ja käännä ympäri. Käännä korvan reunoja keskustaa kohti aivan korvan kärjestä ja ompele suoralla ompeleella. Huom! Ohjekuvassa korvan sisäpinta on väärin päin. Ompelin ensin korvista tuollaiset, mutta muokkasin sitten ja unohdin kuvata…
7. Kiinnitä olkahihnat ja korvat reppuun päälletysten. Asettele kummatkin aavistuksen yli reppukankaan, jotta eivät varmasti luiskahda käytössä kankaan välistä. Mittaa takaosan yläosasta keskikohta ja kiinnitä olkahihnat keskelle siten, että niiden väliin jää pieni rako. Ompele kiinni napakasti ja mieluummin vähän reilulla kuin liian naftilla saumanvaralla. Aputikkaa ensin hihnat ja sitten korvat hihnojen päälle. Ompele vasta sitten takakappaleen alaosa kiinni siten, että korvat ja hihnat jäävät ylä- ja alaosan väliin.
8. Ompele vetoketju ensin takaosan ja sen vuorikappaleen väliin. Sen jälkeen etuosaan. Mikäli vuoritat myös etupuolelta, niin ompelut sitten samalla tavalla kuin takaosassa.
9. Kiinnitä neppari etuosan yläreunaan ja vastakappale noin repun puoliväliin. Mallaile oikea kohta siten, että pupun naama asettuu nätisti.
10. Käännä reppu ympäri. Jätä vetoketjua sen verran auki, että pystyt kääntämään repun sen kautta. Neulaa 20 cm mittaiset nauhat n. 6 cm repun alareunasta repun sivureunaan. Ompele reunat vetoketjuun asti. Samalla nauhat kiinnittyvät. Ompele myös pohja.
11. Taita pohjan kulmat kolmiomuotoon ja ompele pohjalle muoto. Leikkaa ylimääräinen kangas pois ja asettele kulma nätisti.
12. Käännä reppu ympäri.
13. Pujota solki lyhyemmästä nauhasta läpi ja ompele hihna kiinni ensin solkeen ja sitten repun pehmustettuun hihnaan.
14. Voit halutessasi ommelle käsin ommeltavat nepit pupun korviin tai kiinnittää ne muutamalla pistolla haluamaasi asentoon. Itse jätin ne vapaasti heiluviksi.
pupureppu
Nyt kun tekniset vaiheet ja idea on huiiotiotti, voisin tehdä toisenkin. Tällä mallilla ois kiva tehdä kaikenlaisia eläinhahmoja. Pesukarhukin ois kiva. 
Jos innostut ompelemaan ohjeella ja joku kohta mietityttää, niin kysy ihmeessä! Niin ja jos teet ja julkaiset kuvia somessa, olisin kiitollunen, jos mainitsisit idean alkulähteen. Malli kun on omani. 

Tekemiäni lasten vaatteita ja asusteita löydät lisää täältä.  

Mukavaa viikkoa! :)

18 kommenttia

 1. Aivan ihana reppu! Kepeitä askelia tulevalle ballerinalle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! 😘 Saas nähä kuin baletti istuu tuon typyn temperamenttiin. Vai oiskohan joku tsäpäkämpi homma sitkin parempi. No tuskinpa nyt Joutsenlammesta kummiskaan starttaavat. 😉

   Poista
 2. Valtavan suloinen reppu <3! Miehesi kommentti oli kyllä osuva :D. Luulen, että meilläkin on miehellä sellainen olo välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Kiva kuulla pitkästä aikaa. ❤ Heh, kiva kuulla, etten ole ainoa äkäpussi. 😜

   Poista
 3. Siis IHANA 😍😍 Olispa mullakin joku pieni jolle tämmösiä sais ommella <3

  VastaaPoista
 4. Siis aivan mahtava, superihana! Tekis mieli melkein tehdä itselle tämmönen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! ❤ Teet semmosen aikuisversion. Rillit nenälle jne. 😉

   Poista
 5. Ihanuuuuuuus! <3 Sullahan on kohta tässä pupuaiheinen mallisto kuule kasassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! ❤ Jotenki näitä pupujuttuja vaan on putkahdellut. Sen enempää asiaa suunnittelematta. 🙂

   Poista
 6. Ihan huippu! ���� Tuli fiilis alkaa väsäämään siskontytöille mutta en jaksa lähteä eurokankaaseen��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Vinkvink: niillähän on nykyisin myös verkkokauppa... 🙂

   Poista
 7. Tosi kaunis reppu ja ihanat kuvat, kaunis väriharmonia :)

  VastaaPoista
 8. Kyllä kelpaa tähän reppuun balettikamat pakata... on niin syötävän suloinen...

  VastaaPoista
 9. Voi mahdotonta miten suloinen reppu<3 harmaa ja pinkki, se on ehkä suloisin väriyhdistelmä mitä tiedän. Miehet ne osaa heittää aina hyviä ja osuvia kommentteja(läheskään aina ne ei naurata):D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ❤ Totta, miehiltä kyl usein irtoaa. Mun mies on niin sanavalmis ja nopeaälyinen, et ei jää sanomatta. Eikä aina tosiaankaan naurata. 😜

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.