Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

JENNI MÄENSIVU HALUAA TEHDÄ TOISIN


Kuosisuunnittelija Jenni Mäensivu ja Riivalit-kuosi
”Riivalit sai alkunsa siitä, kun yhtenä päivänä olin poikani kanssa kotona, eikä ollut mitään tekemistä. Ehdotin, että piirrettäisiinkö. Alettiin piirtämään yhdessä ja poikani keksi tarinan, jossa oli mörkö ja peikko. Siitä se sitten lähti”, Jenni Mäensivu muistelee yhden suosituimman kuosinsa syntyä.

Riivalit kuvastavat hyvin Jennin ajatusmaailmaa: halua tehdä asioita toisin. ”Kiltin ilkikuriset” Riivalit olivat tavallaan vastaveto lastenkuosimarkkinoita hallitseville söpöille hahmoille. Tilausta tälle lähestymiskulmalle tuntui olevan, sillä viime keväänä Jenniä pyydettiin suunnittelemaan Riivaleille jatko-osa. Syntyi kuosi ”Kesäriivalit”, jossa ilkikurinen parivaljakko oli lähtenyt kalastamaan.

”Olen kyllä jollain tapaa anarkisti. Pyrin tekemään asioita eri lailla kuin muut.”

Kuva: Jenni Mäensivu

MATERIAALIEN VÄÄRINKÄYTTÄJÄ

Näkökykyä sen ilmeisimmän vaihtoehdon yli Jenni tarvitsi jo ensimmäisessä ammatissaankin teatterin tarpeistonvalmistajana. Siinä hänen toimenkuvaansa kuului valmistaa kaikkea sitä, mitä kaupasta ei pysty ostamaan tai, mihin teatteribudjeteilla ei yllä. Erilaiset materiaalit ja niiden taipuvuus erilaisiin tarpeisiin tulivat tutuiksi.

”Tykkään erityisesti siitä, että voin käyttää materiaaleja tavallaan väärin. Tarpeiston valmistajan töitä teen edelleenkin satunnaisesti.”

Kuosisuunnittelija Jenni Mäensivu

MONIOSAAJA

Aina silloin tällöin elämässä tulee vastaan ihmisiä, jotka tuntuvat osaavan kaikkea ja olevan hengästyttävän luovia. - Jenni Mäensivu kuuluu kiistatta siihen kategoriaan. Vai mitäpä tuumaatte tästä osaamislistasta: piirtäminen, maalaaminen, kuvanveisto, ompelu, kuosisuunnittelu... Eräänlaista uuden luomisen kykyä edustanevat myös suomalaisen some-ompeluharrastamisen merkkipaalut: Facebookin kaksi suosituinta ompeluryhmää, joista Ompeluelämää-ryhmässä Jenni toimi lähes alusta asti ylläpitäjänä ja toisessa, Saumanvara-nimisessä, perustajana ja vielä nykyisinkin ylläpitäjänä.

Kuosisuunnittelu asteli Jennin elämään pikkuhiljaa ja ompeluharrastuksen jatkeena.

”Ompeluharrastukseni alkoi vaippojen tekemisestä. Aloin modata kaavoja ja materiaaleja. Vaippojen jälkeen aloin tekemään lasten vaatteita. Ensin tein niihin applikaatioita ja kuvia kangasväreillä. Kiinnostus kuosien piirtämistä kohtaan tuli niiden myötä.”

OKRANVÄRINEN ESIINMARSSI

”Olen aina ollut kiinnostunut taiteesta, väreistä ja sommittelusta. Tajusin kuitenkin melko nopeasti, ettei minussa ole sellaista niin suurta hulluutta, että olisin voinut ryhtyä taiteilijaksi. Kuosisuunnittelu tuntui juuri hyvältä vaihtoehdolta”, Jenni kertoo.

Jennin ensimmäinen myyntiin päätynyt kuosi oli Riivalit okranvärisenä. Riivalien ja Jennin esiinmarssi tapahtui Käpysen verkkokaupassa Kankaiden yönä viime vuoden alussa.

Kuosien suunnittelun Jenni aloitti omalla vahvalla ja erottuvalla tyylillään ilman alan koulutusta. Reilu vuosi sitten Jenni aloitti kuitenkin opinnot, joiden myötä hän saa tekstiilisuunnittelijan ammattipätevyyden. Opinnot ovat Jennin mukaan tuoneet erityisesti varmuutta ja lisätaitoa kuvankäsittelyyn sekä väriopin kertauksen myötä erilaisten sävyjen käyttöön.


USEITA KUOSEJA, MONIA YHTEISTYÖKUMPPANEITA

Myyntiin päätyneitä kuoseja Jenni on tehnyt kaikkine värivaihtoehtoineen jo huikeat 24 kappaletta.
Yhteistyötä hän on päässyt tekemään useiden eri valmistuttajien/kangaskauppojen kanssa: Käpynen, Verson Puoti, Ikasyr, Emeli Design, Neenuska, Tyyne Esteri ja ruotsalainen JNY. Melkoinen lista näinkin tuoreelta suunnittelijalta. Seuraavat Jennin kuosit julkistetaan näillä näkymin Ruotsissa.

Jennin taidokkuudesta kielivät myös menestykset kuosisuunnittelukilpailuissa: Viime vuonna Jenni voitti JNY:n kuosikilpailun sekä Käpysen kutsukilpailun Roosanauha-kampanjaan liittyen. Tänä vuonna Jennin suunnittelema kuosi sijoittui toiseksi JNY:n kuosikisassa. Moni muukin Jennin kuosi on ehtinyt herättämään ihastusta myös maamme rajojen ulkopuolella.

”Olen äärettömän kiitollinen kaikille yhteistyökumppaneille saamistani mahdollisuuksista. On ollut superhienoa nähdä omat piirustukset kankaina ja ommella niistä omille lapsille. Joka kerta mua jännittää eniten siinä kohtaa, kun saan uuden kankaan käsiini ja näen millainen siitä tuli. Se on ihanaa ja jännää.”

Ikarysin Marjaret-kuosi
Kuva: Ikasyrin verkkokauppa

PIILOVIESTEJÄ

Kuosien ideat syntyvät Jennillä usein hyvin spontaanisti. Esimerkiksi Ikasyrillä myynnnissä oleva, ihastuttava Margaret sai alkunsa lentokoneessa.

”Tällainen pieni piiperrys se oli alunperin”, Jenni toteaa ja esittelee muistikirjaan piirrettyä pienen pientä kuva-aihiota.

Kuosisuunnittelunsa tueksi ja omasta kiinnostuksestaan Jenni seuraa paljon trendejä, mutta ei yleensä poimi niistäkään asioita sellaisenaan, vaan omalla tavallaan muunneltuna tai täysin päinvastaisena. Jennin mielestä on kuosisuunnittelijan on kuitenkin tärkeä saada vihjeitä siitä, mihin suuntaan trendit kehittyvät.

”Tykkään myös mytologioista ja siitä, että kuvassa on joku syvempi merkitys. Joskus se voi olla enemmän piilomerkitys, sellainen joka ei ehkä avaudu kaikille, mutta on itselle kiva.”

Paras piirustusaika Jennille on se hetki, kun lapset ovat lähteneet kouluun ja päiväkotiin. Silloin Jenni raivaa pöydälle tilaa piirtämistä varten, keittää kahvia ja napsauttaa radion päälle. Uusi kuositarina voi alkaa.

Kototeko-blogin Kuosin takana -juttusarjassa tutustutaan kuosien suunnittelijoihin: ihmisiin kuosien takana. Juttusarja on saanut alkunsa omasta kiinnostuksestani aihetta kohtaan ja halusta kertoa suunnittelijoiden tarinat myös muille. - Toivottavasti juttusarjasta on sinulle iloa! Juttusarjan aiemmin julkaistut osat voit lukea täältä.

23 kommenttia

 1. Ihana kirjoitus mahtavasta henkilöstä <3

  VastaaPoista
 2. Tämän tarinan luinkin erittäin mielelläni. Hieno juttu ja taitava Jenni!

  VastaaPoista
 3. Olipa kiinnostava henkilökuva! Olen käyttänyt Vapaa kuin taivaanlintu -kankaasta ompelemaani mekkoa koko kesän, aina suoraan narulta päälle ja pidän muistakin Jennin suunnittelemista kuoseista. Vilpitön ihailu taitavalle tekijälle, ja kuka sanoo, ettei kuosisuunnittelija ole samalla taiteilija...? Taidettahan on niin moni muukin kuin taulu raameissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Näin on. Jennillä on ihan oma otteensa tuohon hommaan. Veikkaanpa, että pääsee vielä pitkälle. Ja samaa mieltä: miksei kuosisuinnittelu ois taidetta! Toki tietty kaupallisiin töihin tulee aina yleensä reunaehtoja eri lailla kuin vapaaseen taiteeseen. Mut sit taas jos vertaa vaikka muusikoihin tai kirjailijoihin: harva heistäkään tekee työtään vailla mitään ulkopuolisia raameja. Häilyvä raja.

   Poista
 4. Jennin jälki on niin inspiroivaa! Tykkään! Tosi kiva juttu tää, kiitos. :)

  VastaaPoista
 5. Jennin jälki on niin inspiroivaa! Tykkään! Tosi kiva juttu tää, kiitos. :)

  VastaaPoista
 6. Jennin jälki on niin inspiroivaa! Tykkään! Tosi kiva juttu tää, kiitos. :)

  VastaaPoista
 7. Hieno tarina taas luettavana. Lisäisin tuohon vielä sen, että ompelijana Jenni osaa ja mielellään miettii, miten kuosi taipuu vaatteeseen. Ei siis vain taiteellisena näkökohtana, vaan myös teknisesti ja taloudellisest. Se on kunnioitettaa ammattitaitoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sanne-maija! :) Se on totta. Jenni on kyl hieno yhdistelmä taiteellisuutta ja käytännöllisyyrtä.

   Poista
 8. Mielenkiintoinen juttu, Jennin kuoseissa on tunnistettava omanlaisensa jälki. Sanne-Maija toi esille hyvän pointin! Vaatekankaiden kuoseissa arvostaa eniten sitä, että kuosi taipuu monenlaiseen malliin. Jenni osaa sen todella hyvin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos; Hanna! Näin on. Mä ihastuin Jennin kuoseissa ekaksi epäsymmetriseen asetteluun. Ja riivalit on ihan loisto esimerkki siitä, miten yhdestä kangaspalasta voi saada ihan erinäköisiä vaatteita. Esim. Pelkät yhden raportin kokoiset kangaspalat on usein epäkäytännöllisiä. Joko liian isoja tai pieniä. Harvoin mätsäävät tarpeeseen just.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 9. Jennillä on kyllä hätkähdyttävän monentyylisiä kuoseja. Rouheaa ja herkkää. Melko tuoreena "ompelupiireissä" en olekaan hoksannut, että kyseessä on näinkin tuore suunnittelija! Hieno postaus taas. :)
  (PS. poistin kommenttini tuosta yläpuolelta kun tuikkasin vahingossa väärään paikkaan.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta! On tosi monipuolinen ja käsittämättömän aikaan saava ja lahjakas.

   Poista
 10. Ihana postaus, tällaisia tykkään lukea:) Jenni on osaava, monitaitoinen ja rohkea nainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Villa Pipo! Halusin tehdä tän juttusarjan, koska meilöe ompeluharrastajille on hyvin vähän tarjolla tän tyyppistä sisältöä.. ainakin toistaiseksi... :)

   Poista
 11. Tää oli mielenkiintoinen juttu, vaikken edes ompele. Kiitos! :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.