Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Peikonlehtimekko, ohje upotettuihin taskuihin

kikapin kankaasta mekko
Yhteistyössä: Kikapi

Tässä minä istun koneen ääressä ja mietin, että onneksi vietämme joulun vanhempieni ja sukulaisteni luona. Hyvin korrekti anoppikin totesi tänään tytärtämme hoitoon hakiessaan, että ohhoh, ette sitten oo tehneet joulusiivousta. No, ei olla ei. Joulukoristeita on ja ihan puhdasta kyllä, mutta tämä sotkun määrä! - Eikä sitä ainakaan vähennä keittiöön sijoittuva ompelupajani.

En edes aikonut ommella tehdä tänä vuonna itse joululahjoja, mutta yhtäkkiä vain huomasin istuvani ompelukoneen ääressä. Minulle kyllä sopii parhaiten sellainen joulun tekeminen, että tehdään, jos ehditään. Nyt ehdin, niin tein. Sillä tavoin välttyy stressiltä. Sotkulta ei kylläkään. Toisaalta onhan tässä vielä ainakin tämä ilta aikaa siivota...

Muutamien joululahjojen lisäksi päätin ommella itselleni rennon mekon, jossa kelpaa myös kyläillä joulun aikaan. Jo jokunen aika sitten sain Kikapilta koeommeltavaksi tämän ihastuttavan Peikonlehti-joustocollegen. Visio mekosta oli selvä heti alkumetreiltä: eteen upotetut taskut ja yläreunaan tuollainen viilto. Kuosillisten kankaiden jujut pidän mielelläni yksinkertaisina, jotta kuosi pääsee oikeuksiinsa.

mekko kikapin kankaasta
kikapin peikonlehti-kangas
Kikapi on ihana uusi tulokas kangasmarkkinoilla. Yritys myy myös valmisvaatteita ja sillä linjalla ovat aloittaneet toimintansa. Yritys hyödyntää valmisvaatteissaan osittain kierrätysmateriaaleja ja kankaissakin ekologisuus on tärkeässä roolissa. Esimerkiksi tämä valitsemani Peikonlehti-kangas on valmistettu luomupuuvillatrikoosta ja se on neulottu Gots-sertifioidusta puuvillalangasta. Kangas on napakkaa, mutta silti ihanan pehmoista. Aavistuksen musta väri haalistui pesussa, mutta ei ollenkaan häiritsevästi. Osassa kuvista kangas näyttää harmaammalta kuin luonnossa. On kyllä ihan rehellisen musta.

ompeluohje upotettuihin taskuihin.
NÄIN TEET UPOTETUT TASKUT

1. Mittaa mekon / tunikan etukappaleesta oikea korkeus taskuille. Leikkaa siitä kohtaa etukappale puoliksi. Mikäli kankaassasi on kuosi, katso, että leikkaus tulee kuosin kannalta järkevästi.
2. Leikkaa taskut. Tarvitset siis taskukappaleita yhteensä neljä. Omat taskuni olivat 19 cm korkeita ja 18 cm leveitä.
3. Valitse taskujen sijoituskohta. Taskut eivät voi olla liian reunassa, jotta saumanvaroille jää tilaa, mutta liian keskelle sijoitettuina ne saattavat näyttää vähän hassuilta. Omat taskuni sijoitin 16 cm päähän toisistaan. Mittaus kannattaa tehtä näin: Etsi kahteen osaan leikatusta etukappaleesta kummastakin osasta keskikohta (pituus suunnassa).  Merkkaa keskikohta vaikka nuppineulalla. Keskikohdasta käsin sitten mittaat taskujen välin sopivan kokoiseksi.
4. Leikkaa taskujen levyiset, n. 1 cm korkuiset palaset tukikangasta ja silitä suikaleet etuosan kumpaankin palaseen, niihin kohtiin, joihin taskut tulevat. Tukeminen on tärkeää erityisesti joustavissa kankaissa, etteivät taskukohdat venähdä.
5. Kiinnitä taskukappaleet kuvan osoittamalla tavalla eli taskujen oikea puoli vasten etukappaleen oikeaa puolta. Ompele taskukappaleet kiinni etukappaleeseen yläreunoista. Älä ompele aivan päätyyn saakka, vaan jätä ommel 1 cm päähän taskun reunasta.
6. Aseta etukappaleen osat oikeat puolet vastatusten ja taskupussikappaleet oikeat puolet vastatusten. Ompele taskun ympäri, jotta taskusta muodostuu pussi. Ompele sen jälkeen taskupussien kiinnityslinja umpeen keskeltä ja reunoilta. Siinäpä se. Kädet taskuun ja menoksi!

mekko kikapin kankaasta
Tämän postauksen jälkeen aion siivota ja sen jälkeen istummekin syömään kinkkua. Meidän perheessä kinkkuetkot pidetään jo näin hyvissä ajoin, koska lauantaina suuntaamme vanhempiemme luokse Jyväskylään.

OSALLISTU ARVONTAAN!

Teille, ihanat lukijani, haluan tarjota yhteistyössä Kikapin kanssa joululahjan: kangasarvonnan, jossa voit voittaa 1,5 metriä haluamaasi kangasta Kikapin valikoimista. Arvontoja on kaksi: voit osallistua vaikka molempiin. Ensimmäiseen arvontaan voit osallistua Kototeko-blogin Facebook-sivulla kommentoimalla Facebook-sivulla tämän postauksen alle ja kertomalla, oletko tehnyt tänä vuonna itse joululahjoja. Osallistumisehtona on, että olet seuraajani Facebookissa. Osallistumisaikaa on vuoden loppuun saakka. Toinen arvonta järjestetään Instagramissa Instagram-seuraajieni kesken. Onnea arvontaan!

Tämän postauksen myötä toivotan teille kaikille oikein ihanaa joulua ja rentouttavaa joulun aikaa!

P.S. Kurkkaapa myös postaukseni, jossa kuosisuunnittelun ammattilaiset antavat vinkkejä kuosillisten kankaiden ompeluun.

Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista.

9 kommenttia

 1. No, ohhoh! Ei täälläkään ole tehty joulusiivousta. Sellaisen viikkosiivouksen aion kohta aloittaa. :) Eiköhän se joulu tule vähän vähemmälläkin siivoamisella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tuli sieltä ilman sen järeämpiä siivouksiakin. 👌

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 2. Minä osallistun arvontaan tätä kautta =) Oikein Hyvää Joulua, ihana mekko ja taskuohje tulee tarpeeseen

  VastaaPoista
 3. Voi taas oppia lisää, taskut olen laittanut hienon napin läven tavoin, toimii, mutta ohjeellasi taskuista tulee tukevampia. Hyvää joulua Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ahaa. Siis niin kuin mitenkä? ☺Kiva, jos ohjeesta on iloksi! ❤

   Poista
 4. Tosi nätti ja käytännöllinen mekko! Samaa mieltä, näyttävät kuosit toimii parhaiten just simppeleissä malleissa:)

  VastaaPoista
 5. Kiitos! ❤ Niinpä. Ja tuosta syystä, vaikka tykkäänkin kuoseista, pidän paljon yksivärisistä kankaistakin, koska ne taas antavat tilaa jujuille. ☺

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.