Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Käsityöharrastaja: osta työtä Suomeen!nokian neulomoJoulukuun ensimmäinen. Niin odotettu. - Tuo ensimmäisen luukun jännittävä aamu. Monessa blogissakin joulukuun ensimmäinen tarkoittaa alkua lähes kuukauden mittaiselle kalenterirupeamalle. Tuttuun tapaan Kototeko-blogissa ei julkaista joulukalenteria tänäkään vuonna.

Tänään, joulukuun ensimmäisenä haluan kuitenkin raottaa luukkua, jonka avaaminen tuo jouluilon huomattavan paljon isommalle joukolle kuin itselle ja sille omalle lähipiirille. Tänään vietetään nimittäin ”Osta työtä Suomeen” -päivää. Siihen liittyen halusin sanoa minäkin sanasen.

Kun kuutisen vuotta sitten koin käsityöharrastamiseni renesanssin, hujahti vuosi tai pari ihan vain lajin ihanuudesta hurmioituneena. Vähitellen aloin kiinnostumaan pukeutumisen eettisyydestä ja ekologisuudesta. Ahmin läpi Hyvän mielen vaatekaappi -kirjan ja katselin sydän verta vuotaen dokumentin toisensa perään täysin epäinhimillisistä työolosuhteista vaatetehtaissa ympäri maailman. 

Halusin oppia pukeutumaan ja kuluttamaan järkevästi, eettisesti ja kestävästi.
Opettelin ja opin paljon materiaalituntemusta. Halusin tietää, mikä kestää käytössä, mikä ei. Halusin myös ymmärtää, mitkä pukeutumistyylit ja vaatemallit sopivat minulle, jotta välttäisin hutihankinnat. Yhdessä vaiheessa ompelin todella paljon kierrätysmateriaaleista. Nykyisin vähemmän. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä olisin hylännyt ekologiset periaatteeni. 

Olen tarkka ja kriittinen ostaja. Yhtäkään kaupan vaatetta en osta ilman, että tunnustelen materiaalin laatua ja joustavien vaatteiden kohdalla palautuvuutta. Poikkeuksetta kurkistan vaatteen sisään ja kaivelen esiin materiaalitiedot. Akryylin ja polyesterin dominanssi saa minut käännähtämään kannollani. 
 
Ekologisuuden ja eettisyyden lisäksi minulle merkitsee se, kuka tuotetta tai materiaalia hankkiessani käärii rahat. Blogiani pidempään seuranneet jo tietävätkin, että arvostan suuresti yrittäjyyttä ja kotimaisuutta. – Sitä, että ostamalla tuotteen tai palvelun, tiedän oston hyödyttävän kotimaamme asukkeja: yrittäjiä, yrityksen työntekijöitä ja kotimaahan maksettavien verojen kautta meitä kaikkia.
noshin kankaat
vimman ja tyyne-esterin kankaat
Käsityöharrastajat - etuoikeutetut

Minulla ei ole lähestulkoonkaan aina taloudellisia edellytyksiä ostaa Suomessa tehtyjä vaatteita niiden aavistuksen korkeamman hintatason vuoksi. Olen ratkaissut asian tekemällä enimmäkseen itse: itse tehden saa kotimaista valmista huokeammin. Itse tehden pystyn valitsemaan materiaalin tietäen sen alkuperän ja melko tarkkaan myös tuotantoketjun, josta kotimaiset yritykset nykyisin ihailtavan avoimesti myös kertovat. Itse tekemällä saan myös juuri itselleni sopivia vaatteita eli vältän hutihankinnat. Itse tehden pystyn myös valitsemaan melko vaivatta juuri sen kotimaisen. 

Käsitöiden harrastajalle kotimaisuus on suorastaan naurettavan helposti ulottuvilla. Kankaita ja käsityötarvikkeita myyviä ja osin itse myös tuottavia kauppoja on nykyisin ihan järjettömät määrät erityisesti netissä. Vaikka yhden klikkauksen takaa avautuisi kokonainen lanka- ja kangasmaailma huomattavasti kotimaisia kauppoja edullisemmin hinnoin, en vain periaatteesta suostu tilaamaan ”Kiina-kaupoista”. 

Toki kotimaisten kauppojen valikoimissakin myydään muiden maiden tuotantoja, mutta silti. Suoraan kansainvälisistä verkkokaupoista hankitut tuotteet eivät joudu läpäisemään esimerkiksi EU:n syyniä, eikä tuotteen tai materiaalin turvallisuudesta ole minkäänlaisia takeita. Jos saan toiselta puolen maapalloa lankakerän alle eurolla kappale, herättää se väistämättä kysymyksen siitä, millaisissa olosuhteissa ja millaisella korvauksella se on valmistettu.

Suomalaisista kangaskaupoista erittäin isolla osalla valikoimiin kuuluu itse tuotettuja kankaita. Usein tuotantoketjusta joku osa koukkaa esimerkiksi Baltian kautta, mutta paljon pyritään pitämään omissa käsissä. Suomalaisella tekstiilialalla on ollut ilahduttavaa seurata valtavirtaa vastaan uimista, jota ovat tehneet mm. Nokian neulomo ja Paapii Design tuomalla myös kankaan tuotannon kotimaahan.

Lankapuolella suomalaisen lampaan villa näyttää olevan uudessa nosteessa. Pöytyäläinen Myssyfarmi on tästä ihailtava esimerkki. Aina nähdessäni Myssyfarmi pipon, huulille nousee vieno hymy muistaessani, että jokaisen pipon takana on ihminen: suomalainen, ihana mummoihminen.


Ilolla seuraan myös suomalaista design-alaa, jonne pompsahtelee tasaista tahtia pieniä, mitä ihanampia mm. koruja myyviä yrityksiä. Ohessa osa suosikeistani:

Jollet ehdi tekemään kaikkia joululahjoja itse, niin vinkkaanpa myös ihastuttavan Blå Villan betonituotteista, jotka valmistetaan ja osittain myydäänkin Helsingin Kulosaaressa.

nuppu print company
Suomalaiset kangasverkkokaupat listattuina

Osta työtä Suomeen -päivän kunniaksi ohessa kooste tietämistäni ja löytämistäni kotimaisista kangasverkkokapoista. Huikea määrä! Nosteessa näyttävät olevan vaate- ja kangaskauppojen yhdistelmät, joista hyvinä esimerkkeinä toimivat mm. Ehta, Vimma Company, Taival Clothing, Lalia, Kikapi, Paapii Design ja Ommellinen.

Osta työtä Suomeen -päivä on Suomalaisen työn liiton organisoima päivä ja sitä vietetään 1.12.2017. Päivän tarkoituksena on innostaa suomalaisia kiinnittämään huomiota ostostensa kotimaisuuteen. Ideana on, että erityisesti tuona päivänä kiinnitetään huomiota omaan kuluttamiseen ja ostetaan vain suomalaisia tuotteita ja palveluita. Siitä voi tulla tapa! Suomalaisten tuotteiden ja palveluiden ostaminen on tärkeää, koska niitä ostamalla luodaan Suomeen uusia työpaikkoja. 

Sinäkin voit osallistua tähän tempaukseen – no, toki ostamalla suomalaista tänään ja jatkossakin, mutta juuri tänään näin: ota kuva suomalaisesta tuotteesta tai palvelusta ja lisää se tapahtuman seinälle. Jos kuvan tägää joko tapahtumassa, Instagramissa, Twitterissä tai Facebookissa #ostatyötäsuomeen ja #haaste, osallistuu Hukka Designin tyylikkään viinijäähdyttimen ja ihanan vuolukivilyhdyn arvontaan. 

Tässäpä vielä linkkejä vielä blogissani aiemmin julkaistuihin kulutustottumuksia sivuaviin postauksiin:Postaus ei ole kaupallinen yhteistyö, vaan syntynyt omasta kiinnostuksestani aihetta kohtaan sekä halustani tarttua Suomalaisen työn liiton bloggareille heittämään postaushaasteeseen.

Mukavaa viikonloppua!

Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista

6 kommenttia

 1. Hyvä postaus ja täyttä asiaa! Vielä eneän tukisin suomalaista työtä, mutta välillä jää hankkimatta kovan honban vuoksi. Jos vain osaisi ommella! Hyvä kun nostit kotimaisuutta esille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. No niinpä. Mut on se kyl niinkin, et jos ostaa laadukkaampia, pärjää vähemmällä ja pidempään. Mut itselleni tuo ompelu on kyl pelastus tähän dilemmaan. Ja muutenkin.. Se vaan on niin kivaa. 🙂

   Poista
 2. Hieno postaus ja miten tärkeää tuoda esille osta suomalaisia tuotteita !
  Itsekin yrittäjänä toivon, että kotimaisuutta arvostettaisiin enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Itse nostan suht usein kotimaisia käsityöalan yrittäjiä esiin blogissani. Ovat todellakin kaiken näkyvyyden ansainneet. 🙂

   Poista
 3. Hyvää joulukuun ensimmäistä ja suomalaisen työn päivää! Nostan hattua aiheelle! Minäkin listasin nyt nuo kangaskauppojen joulukalenterit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Joo, mä huomasinkin sun postauksen. Täytyy käydä kurkkaan. 🙂

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.