Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Joustavien kankaiden ompelu ompelukoneella

joustavien kankaiden ompelu ompelukoneella
joustavien kankaiden ompelu ompelukoneella
joustavien kankaiden ompelu ompelukoneella
Yhteistyössä: Husqvarna Viking Suomi

Facebookin ompeluaiheisissa ryhmissä kysellään tämän tästä suosituksia ompelukoneista. Samaan hengenvetoon saatetaan tiedustella, kumpaan kannattaa panostaa mieluummin: hyvään saumuriin vai ompelukoneeseen. Jos minulta kysytään asiaa, on vastaukseni selvä: panosta ompelukoneeseen. Saumuri nopeuttaa tekemistä, jos ompelet paljon joustavia, mutta hyvällä ompelukoneella pärjää todella pitkälle. Itse asiassa jopa pidemmälle ja laajemmalle kuin olin oikeastaan aiemmin edes kuvitellut. 

Aloittaessani yhteistyön Husqvarna Vikingin kanssa minulla oli ja on edelleenkin olemassa edesmenneeltä mummoltani perimäni saumuri. Tuo muinaisesine on aiheuttanut itselleni lukuisat hermoromahdukset kesken ompelun ja erityisesti lankojen vaihdon jälkeen. Saatuani käyttööni ensimmäisen blogiyhteistyökoneeni, Opal 650:n päätin, että nyt loppuu taistelu saumurin kanssa: saumuri sai jäädä pölyttymään ja siirryin käyttämään kaikessa ompeluissani pelkkää ompelukonetta.

Olen useassa käänteessä kehunut käytössäni ollutta / olevaa Husqvarna Vikingin konetta, joista ensimmäinen, Opal 650 oli rungoltaan sama kuin nykyinen Topaz Designerini. Samat joustavat ompeleet löytyvät siis kummastakin. Olen kertonut edellä mainituista seikoista aika ajoin blogissani, Instassa ja muuallakin somessa. Ne ovat aiheuttanut paljon kysymyksiä ja hämmästelyä. Lisäksi minua on pyydetty myös ihan suoraan esittelemään koneeni joustavia ompeleita blogissani. Tässä se siis nyt tulee. Eli lukijoiden toivepostaus, olkaapa hyvät!


legginssien ompelu


joustavien kankaiden ompelu ompelukoneellaompelukoneen joustavat ompeleet
Kuvassa näkyvistä ompeleista ylivoimaisin suosikkini on Overlock-ommel. Se muistuttaa ulkonäöltään hyvin paljon saumurin ommelta. Vaikka se on virallisesti tarkoitettu saumaamiseen, se on juuri se ommel, jota käytän korvaamaan kaksoisneulaompelut ja joka muistuttaa myös erehdyttävästi peitetikkiommelta. – Suosikkiompeleeni siis. Myös taso-ommelta käytän usein.

Saumojen yhdistämisessä käytän erittäin usein kuvassa ensimmäisenä näkyvää joustavaa saumausommelta, sillä se on overlockia nopeampi. Toki saumat eivät sillä jää yhtä siistin näköisiksi kuin overlocilla, mutta eipä se ole elämääni haitannut. Yllä mainittujen ompeleiden lisäksi koneesta löytyvät myös perus hunajakenno-ompeleet yms.

Hyvän ompelukoneen ansiosta en ole osannut edes haaveilla peitetikkikoneesta. Toinen lieviä kiihtymystiloja aiheuttanut seikka eli kaksoisneulaompelu on myös taaksejäänyttä elämää. Tai toki saatan toisinaan sitä käyttää, mutta ilmankin pärjään. Hyvät overlock-ompeleet ovat korvanneet kaksoisneulan.

joustavien kankaiden ompelu ompelukoneella
Tältä koneeni jousto-ompeleet näyttävät nurjalta.frillojen huolittelu ompelukoneella
frillojen huolittelu

Frillojen huolitteluun moni käyttää saumuria. Itse en ole siihenkään saumuria osannut kaivata, sillä päärmäyspainijalan avulla sama asia hoituu helposti ja lopputulos on todella siisti. Päärmäyspaininjalasta olen kirjoitellut aiemmin täällä.


trikoovaatteiden ompelu
Ihan viimeaikoina olen vuosien tauon jälkeen alkanut pikkuisen kaipaamaan toisinaan myös nopeaa saumurisurauttelua. Vielä en ole kuitenkaan hankkinut uutta saumuria, sillä olen kokenut, ettei minulla tarvetta ommella mitään niin nopeasti, ettei ompelukoneellakin pärjäisi. Lisäksi nautin siitä, että ompeluprosessista on jäänyt pois kokonaan saumurin lankojen vaihtelu. Todennäköisesti vielä jossain vaiheessa hankin uuden saumurin. Olen kuitenkin elävä esimerkki aktiiviompelijasta, joka on pärjännyt monta vuotta ihan pelkällä ompelukoneella.

Lue myös:

Vinkit ompelukoneen huoltoon ja vikojen diagnosointiin
Esittelyssä konekirjottu paita ja uusi ompelukoneeni
Projektit pussiin ja passille kannet
Antihifistelijän kootut paininjalat


Millainen konearsenaali sulta löytyy? Kuinka paljon käytät pelkkää ompelukonetta?

7 kommenttia

 1. Me ompelijat opimme aina lisää, varsinkin uusien kankaiden myötä. Ihailen noita uusia ompelukoneita, joiden ohjelmat ovat niin monipuoliset. omaan kotiompeluuni riittävät nuo tavalliset tikit, ne 4 ekaa mallitilkusta, niillä pärjään pitkälle. Ja se langanvaihto on joutuisaa. Saumuria ilman en kuitenkaan osaisi olla. Olet ommellut nättejä vaatteita. Irmeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan nää kyl näppäriä. Saumuri on kyl nopea. Sitä ei voi kiistää. Mut oon itse tykännyt siitä, ettei tartte ajatella lankojen vaihtamisia. Kiitos kommentista! 💓

   Poista
 2. Olipa mukavaa luettavaa! Vuosikausia ompelin pelkällä ompelukoneella, joustavista materiaaleista farkkuun ja nahkaan Berninallani. Hyvin onnistui. Nyt en kuitenkaan enää luopuisi saumuristani, kun siihen on tottunut. mutta välineurheilu vaanii joka puolella.

  VastaaPoista
 3. Kiva ja hyödyllinen postaus!Minulla myös hugsvarna ollut pari vuotta ja tykkään kovasti,mutta tällä hetkellä lainassa tyttärellä :)
  Ompelut jäänyt kyllä aika vähiin,mutta näillä vinkeillä ompelu alkoi taas kiinnostaan, kiitos!

  VastaaPoista
 4. Todella kiva postaus, antaa aihetta tutkailla ompelukonetta uudella silmällä, vaikka omistankin ne kaksi muutakin monilankaista laitetta =)

  VastaaPoista
 5. Kiitos, Sanna, kun jaksat jakaa ompeluvinkkejä! Minulla on koko syksyn ollut ompelutauko, kun ei vain ole ollut aikaa ja olin myös kuukauden Englannissakin. Pitäisi päästä opettelemaan näitä hyviä neuvojasi. Tuskastuin omaan saumuriini, kun sen langoitus ei vain jostain syystä aina minulta luonnistu.

  VastaaPoista
 6. Tässä joulunpyhinä aikaa taas lukea kässäblogeja, sinunkin blogistasi oli jo useampi postaus jäänyt lukematta!
  Olet kyllä tässä kone asiassa minun vastakohta. Ompelen saumurilla ihan kaiken mitä vain ikinä pystyy - ja yllättävän paljo pystyy - vetoketjuista lähtien. Ompelukoneella teen liki ainoastaan kaksoistikkauksia.
  Sen saumurilankojen vaihdon kun opettelee kunnolla niin ei siihen tuhlaannu montakaan sekuntia enemmän kuin ompelukoneen lankojen vaihtoon. Siis oikeasti, saumurilankojen vaihtoon ei kulu minuutteja vaan sekunteja!

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.