Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Pöytätabletit ja säilytyspussi Pentikin Hiutaleesta (+ohje)

ohje pöytätabletteihin
ohje säilytyspussiin
Yhteistyössä: Pentik

Näin aikuisiällä olen antanut itselleni luvan valuttaa joulua huomattavasti laajemmalle kuin mitä lapsuuden kodissani oli tapana. Tämä pimeä ajanjakso huutaa valoa ja pientä ylevää nostatusta. Jouluvalot ja pienet ”jouluhtavat” koristeet ja tekstiilit – niitä ripottelen kotiimme yleensä jo hyvissä ajoin, marraskuun puolella. Meidän joulu ei ole punainen, vaan pääosin valkea: kullan ja hopean kiillolla viimeisteltynä. Eli oikeastaan yleisilme on enemmän melkeinpä talvinen kuin jouluinen.

Näin lunta odotellessa on kiva tuoda edes kotiin valoa ja huurteisuutta. Pentikin joulukankaista ihastuin heti helmiäisen hohtoiseen Hiutale-kankaaseen. Halusin suunnitella kankaasta jotain kivaa uuteen kotiimme ja toisaalta setin, joka voisi ideana toimia myös lahjakokonaisuutena. Heksagon-pöytätabletit ja Taitos-säilytyspussi syntyvät helposti ja nopeasti myös aloittelevalta ompelijalta.

Taite-säilytyspussi on malliltaan monikäyttöinen: se toimii hyvin vaikka neuletöiden projektipussina, mutta reuna alas taitettuna myös näyttävänä säilytyspussina tai lahjapussina, jonka sisälle voi kasata jouluisia herkkuja – tai vaikka Heksagon-tabletit. Hiutale-kuosista on saatavilla myös vahakankainen versio: siitä ommeltuna Taite-säilytyspussi toimii hienosti myös kosmetiikkalaukkuna. Heksagon-tablettien hauskuus piilee niiden muodossa, sillä niistä on helppo asetella eri muotoisia asetelmia. Ne toimivat kivasti vaikka kolmen ryhminä keskellä pöytää tai ihan perinteisesti lautasalustoina.

ohje pöytätabletteihin
ohje pöytätabletteihin

HEKSAGON-PÖYTÄTABLETIT (4 kpl)

Tarvikkeet:

 • 140 cm Hiutale-kangasta
 • 140 cm Kiinni silitettävää tukikangasta


1. Piirrä itsellesi Heksagonin muotoinen kaava, jonka yhden kyljen pituus on noin 23 cm (sis. saumanvarat). Heksagonin muodolle on helppo katsoa mallia netistä tai tulostaa valmis kuvakin.
2. Leikkaa kankaasta 8 kpl tablettipaloja.
3. Silitä kankaiden nurjille puolille tukikankaat.
4. Neulaa tablettipalat yhteen oikeat puolet vastatusten ja ompele suoralla ompeleella 1 cm päästä reunasta. Jätä kääntöaukko. Viistoa jokainen kulma saksilla siten, että siihen leikataan pieni lovi mahdollisimman lähelle ommelta. Näin kulmasta tulee terävä. Käännä ympäri, silitä huolella ja ompele sitten kääntöaukko umpeen suoralla ja jatka ommel ympäri tikkauksena. TAITE-SÄILYTYSPUSSI


säilytyspussin ompeluohje

pentik_hiutaleTarvikkeet:

 • 45 cm puuvillakangasta (leveys 150 cm)
 • Tukikankaita pussin korkeuden ja leveyden verran: Voit käyttää tukimateriaalina joko koko pussin alueella tukihuopaa tai ainoastaan alaosassa ja muussa osassa ohuempaa. Näin pussi pysyy kuitenkin hyvin pystyssä. Kiinni silitettävää tukikangasta (ohuehkoa)
 • Valkoista tarranauhaa: 2 x 27 cm (kumpikin puoli)
 • Lankaa tupsuja varten

 Tee näin:

1. Leikkaa kankaasta kuvan mukaiset palat. Lisää mittoihin 1 cm saumanvarat.
2. Silitä tukikankaat kiinni päällikappaleiden nurjalle puolelle. Silitä joko tukihuopa koko alueelle tai ohut tukikangas koko alueelle ja lisäksi/tai alaosaan n. 16 cm korkeudelta tukihuopaa.
3. Ompele tarranauhat kiinni kuvan osoittamiin kohtiin päällikappaleisiin. Ompele tarra siten, että se on noin 4 cm päässä reunoista. Ensimmäiseen kappaleeseen tarra asettuu 13 cm päähän yläreunasta ja toiseen kolmen.
4. Aseta vuorikappaleet oikeat puolet vastatusten. Ompele sivusaumat ja pohja. Jätä kuitenkin pohjasauman keskelle kääntöaukko. Taita pohjan kulmat kuvan osoittamalla tavalla ja ompele suora ommel n. 4 cm päähän kulmasta. Näin saat pohjaan muodon. Ompele päällikappaleet yhteen samalla tavalla eli reunat ja pohja. Ompele pohjasauma kokonaan kiinni.

säilytyspussin ohje
säilytyspussin ohje
5. Asettele pussit sisäkkäin oikeat puolet vastatusten ja ompele pussin suut kiinni toisiinsa. Käännä pussi kääntöaukon kautta ympäri. Silitä reuna ja tikkaa pussin suu suoralla ompeleella.

6. Tee 4 kpl tupsuja esimerkiksi paistinlastan ympärille kieputellen. Jätä tupsujen sidontalangat pitkiksi. Pujota neulan silmästä ja pujota neulan avulla pussin suuaukon lähelle sivusaumasta läpi. Solmi nauhat nurjalle sauman ja päällikappaleen väliin. Sulje lopuksi pussin pohja suoralla ompeleella.

säilytyspussin ohje

Jokos sulla on joululahjahommat hyvällä mallilla? Minulla on vasta aluillaan, koska meillä on täällä parhaillaan meneillään muutto. Ihana kuitenkin laittaa pian uutta kotia joulukuntoon!

Kurkkaa myös nämä postaukset:

Joulukoriste- ja lahjaideoita ohjeineen

Seuraatko jo Kototekoa? Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista


8 kommenttia

 1. Onpa kaunis pussukka ja tabletit. Minulla on samasta kuosista pöytäliinä ja se on päässyt jo esille.

  Kaunista joulukuun alkua.

  Peggy

  VastaaPoista
 2. Onko tuo tukikangas tarkoitus laittaa jokaisen palasen toiselle puolelle kiinni? Eli tavallaan yhteen tablettiin tulee sisäpuolelle 2 tukikangasta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä. Pysyvät paremmin ryhdikkäinä, kun on kummallakin puolella. 😊

   Poista
 3. Ok, kiitos nopeasta vastauksesta! :)

  VastaaPoista
 4. Hei! Millaista tukikangasta olet käyttänyt näissä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka! Kiinni silitettävää, melko ohutta. Sellaista keinokuituista. :) Täytyykin päivittää täsmennetty tieto tuonne tekstiin.

   Poista
 5. Innostava ohje, kiitos!

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.