Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Piparkakkumuotti-macrame ja -tupsuryijy

piparkakkumuotti-macramekoriste

piparkakkumuotti-macramekoriste


Mitä syntyy, kun yhdistetään pitkään pinnalla ollut solmeilutekniikka ja sesongin mukainen leivontaväline? – No tietenkin, söpö koriste kuuseen tai vaikka seinälle ripustettavaksi.

Piparkakkumuottiin solmeiltava minimacrame vaatii pikkuisen sorminäppäryyttä ja macramen perussolmujen taitamista. Perussolmut ovat kuitenkin helposti opittavissa, vaikkeivat olisi entuudestaan tuttuja. Näihin koristeisiin voi hyödyntää kätevästi vaikka jämälankoja. Piparkakkumuotti-macramen lisäksi tein vielä yhden tupsuryijyversion. - Sellaisen tekeminen luontuu keneltä tahansa tuosta vain.

Ohjeiden orjallinen noudattaminen ei ole suosikkijuttujani. Notkeat mielenliikkeet, rohkea ravistelu ja toisinaan täysin pähkähullu yhdistely ovat ehdottomasti ydinominaisuuksiani. Melkeinpä aina, kun teen jotain, kyseenalaisten lähtökohdat: voisinko tehdä ihan jostain toisen tyyppisestä materiaalista, entä jos jättäisin pari tekovaihetta väliin, jospa yhdistäisinkin kaksi asiaa täysin eri konteksteista? – Toisinaan mennään metsään ja pahasti (ei puhuta mitään piparkakkuhimmelistä…), mutta aika usein syntyy jotain kivaa. Itselleni käsitöiden tekeminen on ennen kaikkea jännittävä matka suunnittelusta ja kokeilusta toteutukseen.

Tätä minimacrame-tekniikkaa olin itse asiassa demonstroimassa ihan televisiossa asti, kun pääsin viime viikolla vieraaksi MTV3:n Huomenta Suomeen. – Hauska kokemus! Jännitin esiintymistä ennakkoon hurjasti, mutta itse tilanteessa en sitten enää kyllä yhtään. Leppoisa ja hauska tilanne. Ohjelman taltioinnin pääset kurkkaamaan täältä. Nauratti, kun siinä minua ennen Helena Petäjistö kävi puhumassa Ranskan tilanteesta ja Macronista. Meikkis sitten perään macramesta. ;)NÄIN TEET PIPARKAKKUMUOTTI-MACRAMET


Macrametekniikoita on olemassa monenlaisia. Itse valitsin näihin koristeisiin mahdollisimman yksinkertaisen solmun ja mallin. Eli kaksoistasosolmun. Mikäli macrame on sinulle entuudestaan tuttu, keksit varmasti helposti omat mallisi. Mikäli innostut kokeilemaan, niin ohessa vinkkilistausta ja muutama hyvä ohjelinkki macrame-tekniikkaan.

minimacrame

1. Muotin valinta: parhaiten tähän tekniikkaan istuu piparkakkumuotti, jonka alareuna on mahdollisimman suora ja leveä. Muotin tulee olla myös sellaisen muotoinen, että se ei estä solmeilua. Toisin sanoen alareunan välittömässä läheisyydessä ei voi olla kovin kapeaa kohtaa.

2. Langan valinta: Kokeilin tekniikkaa useilla eri langoilla: villalangalla, puuvillalangalla ja ohuella macrame-langalla. Villalangasta lopputulos on ihan kivan näköinen, mutta solmeilu on hivenen haastavaa, koska lanka venyy. – Tämä toki riippuu langan kierteestä. Puuvillalangalla solmeilu oli mielestäni helppoa, koska ainakaan käyttämäni lanka ei venynyt. Macramelanka oli solmeiluun luonnollisestikin helpoin, mutta se on mielestäni ehkä aavistuksen turhan paksu suhteessa muotin kokoon eli lopputulos on pikkuisen kömpelö tai erilainen kuin siro, ohuesta puuvillalangasta solmeiltu koriste.

3. Vinkit solmeiluun: Koska muotti on pieni, vaaditaan pikkuisen sorminäppäryyttä. Solmeilun helpottamiseksi kannattaa muotti teipata pöytään. Tämä toimii erityisesti, jos käytät paksuhkoa lankaa. Jos solmeilet ohuella langalla, kannattaa muotti kiinnittää nuppineuloilla superlonin palaan ja neulata solmeilut nuppineuloilla kiinni työn edetessä. Näin työ pysyy hyvin muodossaan ja saat tehtyä solmut tasaisesti. 


Postaukseni on osa Käsityöblogien joulukalenteria. Kaikki kalenterin luukut löydät täältä. Eilisen luukku löytyy Rosanna of Mayn blogista. Huomisen luukku avautuu Mehukekkereillä ja viimeinen Villa Nanna -blogista.

Tämän postauksen myötä toivotan sulle oikein ihanaa ja rentouttavaa joulun aikaa! Minä hyppään sunnuntaina perheeni kanssa autoon ja suuntaan kulkuni kohti lapsuus-hoodejani eli Jyväskylää. - Jospa sitä ehtisi vaikka joululoman aikana pikkuisen neulomaan pitkästä aikaa.

2 kommenttia

  1. Hei vautsi onpas upeita, varsinki tuo missä roikkuu 5 tuollaista pätkää! Enpä ole koskaan kuullut macramesta aikaisemmin, luulin aluksi, että se on joku ruoka. Pitääpä ensi jouluna kokeilla tällaisia sillä meilläkin kyllä tuollaisia muotteja piisaa ja varsinkin jos vähän huoltaa, niin kehtaa laittaa koristeeksikin. Ohjeetkaan eivät vaikuta liian monimutkaiselta minulle. Kiitos hienosta kirjoituksesta!

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.