Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KOLME KERTAA HIMMELI

Tässähän on aikaa jouluun vaikka kuinka! Vai mitä? - Mikäli kuulut viimetingan jouluvalmistelijoihin, niin käypä mielessäsi läpi oheinen lista (käynpä siis itsekin...):

1. Kuinkas monta kokonaista päivää siihen jouluun oikeasti onkaan?
2. Kuinka monta vapaata iltaa ja viikonlopun päivää sinulla on käytettävissäsi joulun valmisteluun? 
3. Mitä kaikkea aiot tehdä itse, mitä ostat valmiina? Mikäli olet vielä epävarma siitä, kenelle ostat ja kenelle teet itse, lue vinkkini lahjojen antamisesta täältä, klik!
4. Ole realisti suunnitelmissasi! - Suhteuta itse tekemisen lista omiin taitoihisi, tekemisnopeuteesi ja käytettävissäsi olevaan aikaan TOTUUDENMUKAISESTI! Oikeasti. Mikäli olet päivät töissä, et varmastikaan jaksa joka ilta töiden jälkeen ajatella joulua ja jos jaksaisitkin, kuinka monta tuntia/ilta sinulla on käytettävissäsi kaiken muun kodin toiminnan ohessa?

lasipillihimmeli

Himmelihommelit. - Zen-treatment vai vuoden tehokkainta päreiden paloittelupuuhaa? Sen verran voin vinkata, että mikäli aiot tarttua yhtään mutkikkaampaan himmelihommaan, niin tartu siihen ajoissa. Viimeistään N-Y-T, nyt! Nimittäin. Kiireen keskellä tuossa hommassa ei hyvä heilu. ;) Esimerkiksi tämän postauksen ensimmäinen himmeli, ns. jäähimmeli on pienestä koostaan huolimatta melko isotöinen ja vaatii sorminäppäryyttä. Useampi ilta siinä meni lasiputkia pujotellessa ja aina vain löytyi joku kulma, josta vielä puuttui sakara. Lopputulos on kuitenkin kaunis: lasiputken pinta taittaa kauniisti valoa ja efekti on putken pinnasta johtuen juurikin jään oloinen.


Tämä himmeli on ostettu askartelupakettina ohjeineen päivineen Taito Uusimaalta. Niinpä en valitettavasti voi jakaa tässä sen ohjetta. Himmelipaketteja (muitakin ihania) voi ostaa täältä, kohdasta "himmelit".

Mikä oikeastaan on himmeli? Wikipedian mukaan "Himmeli on tavallisesti oljista tehty katosta riippuva koriste-esine. Nimi himmeli tulee germaanisten kielten sanasta Himmel (taivas). Paikoin himmeliä on kutsuttu Suomessa myös olkikruunuksi. Perinteinen himmeli tehdään viljakasvin hyvin valikoiduista oljista pujottamalla lanka korrenpätkän sisään ja muotoilemalla näistä korrenpätkistä kolmiulotteinen teos. Moderni himmeli voidaan tehdä myös esimerkiksi pilleistä ja siimasta." 

Otin vapauden tehdä ihan oman näköiseni himmelin. Olkoon tuo nyt sitten himmeli tai vain riippuva koriste, mutta tuollainen siitä sukeutui. - Hyvin pelkistetty, mielestäni aavistuksen japanilaishenkinen. Sen alaosan putket liikkuvat kauniisti ilmavireen mukana. Tämä löysi paikkansa ison kylpyhuoneemme ikkunan edestä. Siihen se jää varmasti myös joulun jälkeiseksi ajaksi.

 Näitä tarvitset:

- Siimaa / lankaa
- Pillejä
- Sakset
- Neula

Tee näin:

1. Leikkaa haluamasi mittaiset pillit yläosan kolmioon. Itse leikkasin pillit taitoskohdan kohdalta poikki.
2. Pujottele lanka/siima pillien läpi neulan avulla. Kiepauta jokaisessa liitoskohdassa vähintään kerran langan ympäri. Käytä pitkää lankaa, jotta selviät mieluusti yhdellä langalla koko kuvion läpi.
3. Leikkaa haluamasi mittaiset pätkät valkoisista ja mustista pilleistä. Pujota lanka ohuella neulalla pillin pinnan läpi (keskeltä pilliä) eli tavallaan ompelet pillit kiinni toisiinsa. Itse pujottelin vuorotellen mustia ja valkoisia, mutta sinä voit tehdä sellaisessa rytmissä ja väriskaalassa kuin haluat. Jätä tässäkin hommassa lanka sen verran pitkäksi, että voit sitoa sen avulla pillinipun yläosan kolmion kulmaan. Toista tämä homma kolme kertaa. Valmista!

Itse käytin tässä himmelissä ihan tavallista ompelulankaa kaksinkertaisena. Näin jälkiviisaana voin sanoa, että toki siima olisi ollut huomattavasti parempi vaihtoehto.


Tämä viimeinen on oikeastaan himmelin esiaste. Näitä voi ripustella roikkumaan tällaisenaankin, mutta tällä mallilla on helppo kasata myös ihan omanlainen himmelinsä. Vaikka vähän verhomainen rakenne seinää vasten tai pötköksi peräkkäin roikkumaan. Tekeminen ei juuri helpommaksi voi tulla.

Näitä tarvitset:

- Rautalankaa
- Pihdit
- Siimaa
- Pillejä
- Sakset

Tee näin:

1. Taita pilli keskeltä kahtia siten, että keskikohta litistyy kulmaksi. Tee sama homma toiselle pillille.
2. Katkaise keskiosaa varten sopiva pätkä pilliä.
3. Pujottele pillit rautalankaan ja taittele mallin mukaiseksi.
4. Lisää lopuksi ripustuslenkki.


Piditkö tästä postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista. Blogillani on myös oma Youtube-kanava,Kototeko-tube, jonne kokoan mm. tekemiäni ohje- ja vinkkivideoita. 


20 kommenttia

 1. Tosi kivoja himmeleitä! Tekisi mieli kokeilla itsekin.

  VastaaPoista
 2. Himmeli voisi olla tämän joulun uusi juttu... heti kun saan lahjat valmiiksi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hatun nosto järkevälle järjestykselle! - Itse en siihen kyennyt.. ;)

   Poista
 3. Tuo eka on todella kaunis! :) just eilen tilasin netistä pillejä, pääsee himmelihommiin vielä ennen joulua! Oli muuten työn takana löytää ohuita pillejä..olivat kaikista verkkokaupoista loppuneet kiitos himmeli-inflaation :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eiks ookki! Tykkään itsekin kovasti. Sekä malli et materiaali on hienoja. Juu himmelipillit on varmasti kovin kysyttyjä tänä jouluna.

   Poista
 4. Himmelit on kyllä aina kauniita. Erityisen ihana tuo valmiista paketista tehty himmeli. MUTTA tänä jouluna en aio tehdä olki- enkä muitakaan himmeleitä. Viime joulun alla värkkäsin niiden kanssa ihan hermostumiseen asti. :D Pilleistä tai jostain putkista olisi varmaan pikkusen helpompi tehdä himmeleitä. Mutta ehkä vasta ensi jouluna. Tai sitten ehkä jo tänä jouluna.... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ootko tehnyt oikein oljista? Wau. Siinä on taatusti oma tunnelmansa, mut ehkä myös vaikeutensa..

   Poista
 5. Olipa kivoja himmeleitä <3 ja ihanaa et otit myös hätähousuversion esittelyyn :D Sopis varmaan meikäläiselle :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, Nadja! ♡ No siitä vaan kokeilemaan hätähousun versioo. :)

   Poista
 6. Kauniita himmeleitä! :) Minä kuuluun valitettavasti tuohon jälkimmäiseen. Vasta nyt alan sisäistämään koko joulun lähestymisen, yksikään lahja ei ole edes suunnittelu vaiheessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! No ilman tätä juttusarjaa minäkään en varmasti tajuaisi joulun lähestymistä vielä ollenkaan. Vaan joululahjojahan en ol ees alottanut vielä. Mähän oo nyt vaan puuhannut tätä juttusarjaa ja koristeita.. ;)

   Poista
 7. Kiitos linkityksestä ❤️ Himmeli on täälläkin työn alla!

  VastaaPoista
 8. Oih, nuo lasiputkihimmelit on niiin kauniita! Tuo ensimmäinen näyttää jo aika haastavalle. Voisin melkein vannoa että tykkäisin tästä pujotteluhommasta kovasti! Messuilla ehdin naisille sanoa, että sellaiset himmelikorvikset olisi aika kivat, niin taisi heti seuraavassa kojussa näkyäkin sellaiset:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks ookki! Ei tuo oikeastasn ollut vaikea kun pääsi alkuun, mut siinä oli yllättävän iso työ silti. Voisin kyl kuvitella et tykkäisit, kun tykkäät muutenkin yksityiskohtaisesta ja tarkasta tekemisestä. Korvikset.. siis kuinka pienet? Huh, niihin ei ehkä oma kärsivällisyys riittäisi. ;)

   Poista
 9. Minä taidan tykätä näistä kaikista! Aina tietysti kaikki kimalteleva on tämän naisen mieleen, mutta kyllä tuo toinen himmeli voisi olla tyyliltään meille sopiva. Minulla himmeliprojekti on odotellut tyhjiä tuikkukuppeja :). Taitaa tulla valmista ensi vuoden jouluksi. Jos sittenkään :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuikkukuorihimmeli? Siis miten? Tehdäänkö niistä jotenkin putkia vai miten? Joulu se on ensi vuonnakin! :)

   Poista
  2. Joo, se reuna leikataan ja kierretään esim. sukkapuikon avulla putkeksi. Hieman työlästä, mutta tuleepahan kierrätettyä :). Pohjille vielä keksin jonkun uusiokäytön, niin ei jää nekään ylimääräisiksi.

   Poista
  3. Kiva idea! Raapiutuuko sormet verille eli onko ne reunat teräviä?

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.