Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

VINKIT OMPELUKONEEN HANKINTAAN JA KAKSI HATTUA


villakangashattu
Villakangashattu 1920-luvun hengessä. Malli oma, kangas Eurokangas.
Ompelukone on kuin puoliso: Yksi ihastuu selkeyteen ja mutkattomuuteen, toinen halitoituu monipuolisuudesta ja -uloitteisuudesta. Oli valinta millainen tahansa, välillä kumppani ärsyttää suunnattomasti, useimmiten yhdessä on kuitenkin mukavaa ja jollei näin ole, ryhdytään vakavasti harkitsemaan vaihtoa uuteen. Jossain kohtaa eronhetki on jokatapauksessa väistämätön. Mikäli suhde on ollut onnellinen, tuntuu melkein siltä kuin heittäisi hyvästit rakkaimmalleen. (Missä viipyvät ompelukone-eroryhmät, kysynpäs vain!) Toisinaan eronhetki voi kuitenkin olla huojentava. Yhteinen taival ei ehkä olekaan ollut aivan niin ruusuinen kuin ennalta olisi saattanut kuvitella.


Ompelukoneen hankinta ei ole mikään ihan vähäpätöinen asia. Se on myös on yksi Facebookin ompeluryhmien kestoteemoista: millainen kone olisi hyvä, olisiko tämä merkki luotettava, mitä kokemuksia on tuosta? - Yksi on yhtä mieltä, toinen toista. Jonkun mielestä tietty merkki on aivan ehdoton, toisen mielestä taas toinen. Aika harvalla harrastusompelijalla on oikeasti mahdollisuutta testailla useita eri merkkejä elämänsä aikana. Ja vaikka jonkun merkin yksi malli ei miellyttäisikään, voi joku toinen ollakin ihan jees. Ompelukoneliikkeessä toki pääsee yleensä koeajelemaan koneilla, mutta ainakin oma kokemukseni on se, että koneen syvin olemus tulee ilmi vasta vähän pidempiaikaisessa käytössä. Helppoa valinta ei siis ole.

1920-luvun henkinen hattu
Itse ompelin vuosikaudet yhdistelmällä: käytettynä ostettu Singer-saumuri ja marketin 100 euron Brother. Jälkimmäisen rajat tulivat kyllä melko pian vastaan ompeluharrastuksen syventyessä. Tunsin, että kone ei ole sitä, mitä se voisi olla. Vaan kun ei ollut kokemusta paremmasta, melko pitkään silläkin jaksoin ajella. Muutama vuosi sitten mieheni päätti puolestani, että oli aika hankkia parempi kone. Testiajojen jälkeen päädyin Husqvarna Viking Emeraldiin, jonka ostin hyvin vähän käytettynä Tikata-nimisestä liikkeestä. - Wau! En ole ikinä ollut minkään harrastuksen suhteen ns. välineurheilija. Uusi kone kuitenkin nosti ompeluharrastukseni aivan uudelle tasolle. 

Seuraavan Wau-hetken koin alkusyksystä aloittaessani yhteistyön Husqvarna Vikingin kanssa. Käyttööni saamani Husqvarna Viking Opal 650 on osoittautunut todella hyväksi ja laadukkaaksi perusompelukoneeksi. Se ompelee nikottelematta paksujakin kankaita ja sen laaja ommelvalikoima on korvannut itselläni monessa kohtaa saumurin käytön. Ohjelmoidut ommelsuositukset tekevät ompelemisesta myös helppoa. Itse teen valinnat yleensä itse, mutta esimerkiksi näitä postauksen hattuja/pipoja ommellessani testasin paksujen neuloksien ommelesivalintaa. - Hienosti toimi! 

turkistupsullinen pipo
Hyvä kone ei todellakaan ole vain tyhjänpäiväistä kilpavarustelua. Mikäli ompeleminen on oikeasti harrastus, eikä vain satunnaista verhojen käänteiden ompelua, kannattaa koneeseen satsata jonkin verran ja ennen hankintaa on hyvä perehtyä erilaisiin vahtoehtoihin. Haastattelin Helsingin Kädentaitomessuilla useita ompelukonemerkkejä maahantuovan VSM Finlandin Maria Ahoranta ompelukoneen hankintaan liittyen. Toivottavasti hänen antamistaan vinkeistä olisi iloa ja hyötyä myös sinulle. 



Niin ja tämän postauksen ompelut. Rakastan hattuja ja huiveja. Feminiininen pukeutuminen on minusta ihanaa. Joitakin vuosia sitten näin Lontoon Spitalfieldsin yhdessä käsityöläismyyntikojussa aivan ihanan 1920-luvun henkisen hatun. En kuitenkaan raaskinut ostaa sitä. Tuo hattu ja sen edustama tyyli on jäänyt kuitenkin jonnekin takaraivooni, sillä halusin nyt ommella itselleni pipon/hatun, jossa olisi ripaus -20-luvun glamourhenkeä. Eurokankaan villakangas soveltui siihen erinomaisesti. Minulla ei ollut hattuun minkäänlaista kaavaa tai mallia. Fiilistelin ja testailin, tuollainen siitä tuli. Tykkään kovasti. Lisäksi ompelin vielä tuon toisen, vähän arkisemman keinoturkistupsullisen pipon. Sekin on ommeltu Eurokankaan villakankaasta. Myös sen malli on omani.

* Postaus on toteutettu yhteistyössä VSM Finlandin (Husqvarna Viking) kanssa.


Millaisilla koneilla sinä ompelet ja millaisia kokemuksia sinulla on ompelukoneista? Millaisia ominaisuuksia arvostat, mikä puolestaan on vähemmän merkityksellistä?

19 kommenttia

 1. Vau, susta on kaikenkukkuraksi kuoriutunut hatuntekijä!! Kummatkin ihania, mutta tuo sininen on niin ihana, että palaan ihastelemaan sitä uudestaan ja uudestaan tässä.
  Ollapa monipuolinen kone. ❤ Mulla ei ole kertakaikkiaan mitään pahaa sanottavaa mun Janome Sewist 625e:stä. Erilaisten ompeleiden ja käyttömahdollisuuksien himo vaan kasvaa tekiessä.. ;) Hyvä videokin tässä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, tää nyt oli tämmönen kokeilu. Joskus on kyl hauskaa, kun vaan kokeilee spontaanisti jotain ideaansa ilman kaavoja jne. ja sitten siitä sukeutuukin juuri sellainen kuin toivoi. Se on kivaa. Ja tóisinaan sitten taas vaikka on kaavat ja ohjeet, ei mikään meinaa onnistua. ;) Juu, kyllä monipuolisuus on ilman muuta se juttu. Olisi kauhean tylsää, jos joutuisi hirmuisesti rajottamaan ompeluharrastustaan koneen ominaisuuksien vuoksi.

   Poista
 2. Toi vuosikymmen ja se edellinen kuuluu kans mun suosikkeihin. Downton Abbey ja Poirot <3 Itse hattu henkii hyvin tyyliä mutta on moderni värivalintansa ansiosta. Ja se istuu kuin valettu :)

  Ompelukoneesta ihan samaa mieltä. Ne erikoistikit korvaa kyllä kaksoisneulan ja peittarin. Ammattitasoista jälkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! :) Kiitos, tykkään itsekin kovasti. Joskus sitä visio ja toteutus kohtaavat. :)

   Poista
 3. Mun uuden ompelukoneen kuume vaan kasvaa...IIK!
  Ja niin upeat päähineet! Sinä taitava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Pikku Akka! :) Millainen kone/koneet sinulla on nyt käytössäsi? Hyvä kone on kyllä tärkeä juttu tässä harrastuksessa. Itse en ole vähimmässäkään määrin mikään hifistelijä, mutta joku taso pitää kummiskin olla, ettei mene hermot. Ompelussa nyt muutenkin menee tämän tästäkin hermot jonkun jutun vuoksi. Ihan hyvä, jos ei koneen vuoksi sitten vielä lisäksi. :)

   Poista
 4. Ah, miten ihana hattu! Sulle sopii niin kauniisti tällaiset hatut. Ja pipossa toi turkistupsu on kiva. Minä ostin pari vuotta sitten Berninan aurora 450 ompelukoneen. Tykännyt olen ja nyt meillä alkaa yhteistyö sujumaan melkein mutkattomasti (kaksoisneulaa ei lasketa, sitä en kyllä muutenkaan tykkää paljoa käyttää). Alku meni tottakai vaan ihmetellessä, mutta lukuisat ommel- sekä lisätarvike vaihtoehdot sai minut kallistumaan tämän koneen puoleen. Kone on tosi painava, ja pysyy älyttömän hyvin paikallaan, vaikka miten kovaa ajaisi. Paksutkin nahkajutut ja farkut menee hyvin. Monipuolisuus on minulle koneessa tärkeintä, teen niin erilaisista matskuista juttuja, että yhden koneen pitää pystyä suoriutumaan kaikesta :D.Ja tottakai haaveissa siintää kirjonta-laitteen hankkiminen tähän. Olen ommellut monenlaisilla koneilla teollisuusompelukoneista erilaisiin kotikoneisiin ja tottakai joskus kaipaa teollisuusompelukoneen suorituskykyä ja vauhtia ompeluun. Tietenkin sillä ei mitään ihmeellisiä ompeleita tehdä, mutta ottaisin yhden kyllä mielelläni tuon berninan lisäksi. Saumurina on tällä hetkellä n. 12 vuotta sitten hankittu joku Singerin perusmalli. En tykkää, kun on niin heppoinen ettei pysy paikallaan kovassa vauhdissa (kova vauhti toistuu näissä minun perusteissa :D). Uusi saumuri on ollut haaveissa pitkään, mutta tuossa vanhassa ei ole muuten mitään vikaa kuin tuo keveys, joten en ole vielä tuhlannut rahojani uuteen. Se on kyllä totta ompelukoneissakin, yksi kone ei voi kaikkia miellyttää. Jokaisella on ne omat tarpeensa ja toiveensa, ja niiden pohjalta valintaa kannattaakin tehdä. Huh, tulipa pitkä kommentti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna! Tuo painavuus onkin hyvä pointti. Ihan kovin rimpulat ei tunnu varmastikaan käytössä hyviltä. Teollisuuskonetta ois hauska päästä joskus kokeilemaan. En ole ikinä testannut ja meille sellainen ei todellakaan mahtuisi edes, mut hauska ois joskus kokeilla, millaista semmosella on ommella. Nopeaa nyt ilmeisesti ainakin. :)

   Poista
 5. Omalta kohdaltani voin kertoa, että koneisiin kannattaa tutustua ihan rauhassa ennen hankintaa, ettei joudu pettymään, niin kuin minä.. Ostin silloin ompeluharrastuksen alkuaikoina hetken mielijohteesta koneen, jonka kanssa taistelin reilun vuoden. Eli kannattaa lueskella netistä vaikka vertailuja ja käydä liikkeissä kiertelemässä. Itselleni tein vielä viimeisimpään ompelukoneostosreissulle listan, mitä ominaisuuksia koneesta pitäisi ainakin löytyä. Ja nyt olen enemmän kuin tyytyväinen uuteen Pfaff:iini, ei mitään huonoa sanottavaa! Kauniit hatut olet ommellut, turkoosi näyttää kyllä tosi upealta. Siitä huokuu kivasti vintagea:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Hetken mielijohteesta voi tulla kallis, jollei yhtään tiedä, mitä on ostamassa. Tosin täytyy kyllä sanoa, että itsellänikin alkaa vasta nyt olemaan selkeä näkemys siitä, että mitä koneeltani odotan. Vaatii myös jonkin verran kokemusta, että tietää, mitä haluaa. Kiva, että olet löytänyt mieleisesi koneen. :)

   Poista
  2. Totta! Ensimmäiset ompeluni tein äidin vanhalla singerillä, ja silloin riitti että kone tekee suoraa ja siksakkia. Nyt vaadin koneelta jo vähän enemmän:)

   Poista
 6. Upea tuo turkoosi hattu, sopii sinulle loistavasti! Ompelukoneita tosiaan on moneen lähtöön, toivottavasti omani kestäisi nyt vuosia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hannariina! :) No luulisi kestävän! Etkös ostanut sen kuitenkin ihan uutena?

   Poista
 7. Olen aina tykännyt valtavasti hatuista vaan minulla on pää joka ei sovi MIHINKÄÄN hattuun :/ Näytän niin urpolta pipossa kuin pipossa, myssyssä kuin myssyssä :D

  Ihania toteutuksia sinulla <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan pää sentään! ;) No, se on kyl totta, et kaikille hatut ei sovi tai sitten sä et oo vaan löytänyt sitä ominta malliasi. En oikeen tiedä, mikä kaikki siihen vaikuttaa. Kai se eniten on kasvojen muodosta kiinni et mikä kellekin sopii. En kyl usko, etteikö mikään muka sopisi. Siinähän sulle on projektia. Teet semmosen päähineen, mikä istuu just sun kasvoille. :) Ootko kokeillut mitään turbaanityyppistä pipoa/hattua? Ja kiitos. :)

   Poista
 8. Onpa kyllä kaunis tuo turkoosi hattu! Ihastelin sitä jo Instassa aiemmin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Tykkään itsekin kovasti. Varmasti tulee käytettyä.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.