Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

LETTIVIMMAA, OSA 1

Laukku huovan leikkuujätteestäNeuleiden pintoja ne ovat koristaneet jo maailman sivu, mutta muualla niitä ei juuri nähtykään vuosikausiin. Muutama vuosi sitten se tuli. - Lettien renesanssi. Ensin ne ilmestyivät tukkaan. Naistenlehtien mallit letitettiin näteiksi, tuli aiheeseen vihkiytyneitä blogeja. Löydettiin ihan uusi kohderyhmä: isät. - Ei tosin kampauspäiden rooliin, vaan tyttäriensä letittäjiksi. Lettiaiheisia kirjoja on julkaistu jo useampia, uusimpiin lukeutuu Lettitehtaan "Kaunista letittäen" -kirja.

Trendiasiantuntijoiden mukaan letit alkavat olemaan jo menneen talven lumia. Käytännön tasolla se ei tosin vielä juuri näy. Kun Vimma Company julkaisi Maija Louekarin suunnittelman lettikuosin, se oli menoa. Vähääkään valveutuneempi vaateintoilija tai ompeluharrastaja ei ole voinut ohittaa lettivimmaa. Siitä tekee erityisen kutkuttavan se, että pääosin vaatemyyntiin keskittynyt yritys päästää kankaita markkinoille harvoin ja valikoidusti. Harvoin tarjolla -strategia toimii! Kaapelitehtaan Ornamon joulumyyjäisissä käynyt kaverini jakoi välittömästi tapahtumassa käytyään Facebookissa tiedon onnistuneesta shoppailusta: kolme metriä Vimmaa, mukana tietysti myös lettikuosia. Vimman kangaslaarit oli kuulemma myyty tyhjiksi saman tien, kun tapahtuma alkoi. Huikeaa! Enkä ihmettele. Hienoa suunnittelutyötä ja timanttinen ajoitus. Jouluyllärinä Vimma näyttää juuri julkaisseen uuden, jouluisan lettikankaan, tällä kertaa puuvillaa. Kaukaa viisaasti yritys on määritellyt verkkokauppaansa maksimiostosmäärän/asiakas. ;) Nopeat syövät hitaat...

Tukkalettivimmaa by Lettitehdas ja kuosivimmaa by Maija Louekari.

Lettivimman inspiroimana halusin tehdä oman versioni leteistä. Syystä, että Vimman lettikangasta minulla ei ole ja perheemme hiusvolyymi on yhteenlaskettunakin melko pieni: mies on kalju, oma tukkani ei ole vieläkään palautunut imetysajan massiivisesta hiuskadosta, 2-vuotiaan tyttäreni tukka on vielä osastoa höyhen. Perheemme pojilla volyymia on muidenkin edestä, mutta he tuskin innostuisivat letittelyistä.

Tämä nyt esittelemäni lettiompelus on seuraus. - Sitä kuuluisaa, minulle luontaista ideahyppelyä. Aloitin tekemään jotain aivan muuta ja teinkin (niistä tulossa oma postauksensa), mutta saatuani lapset nukkumaan, aloin tunnustelemaan huopaa. Se on ehdoton suosikkimateriaalini tällä hetkellä. Suikaloin ja letittelin. Asettelin Jämsän huopatehtaan leikkuujätteiden palasia yhteen. Hmm.. voisikohan, saisikohan tästä...? Kyllä, siitä tulee laukku! Järki sanoi, että mene nyt hyvä nainen jo nukkumaan: näytät pandakarhulta. Vaan inspiraation heleä ääni huusi päälle: lisää valokynää, anna mennä vaan! Ja niin mentiin. Surrur. Kello löi jo kakstoista... Tällainen siitä sitten tuli. Huovan ryhdittäjäksi löysin Eurokankaasta ihanaa, helmiäisvärjättyä nahkaa. Nahka ja huopa ovat lyömätön pari: pehmää ja jämäkkää.

Laukku huovasta

Omatekoinen laukku
Huopa on mielestäni ihana materiaali, mutta myös haastava. Se ei juuri kestä ratkomista: se venyy helposti ja huovuttuu. Itselläni oli hermojen menetys lähellä ommellessani laukun reunaa. Kyllä, jouduin purkamaan, lopulta kaventamaan venynyttä laukkua ja lopuksi ompelemaan nahkareunan nurjalta käsin, ommeltuani ensin etureunan koneella. En uskaltanut ottaa riskiä, että olisin joutunut vielä kerran ratkomaan. Käsin ompelu oli är-syt-tä-vää! Sormiin tuli inhottava ärsytyksen tunne, kun ne väsyvät neulalla työskentelystä. Loppusuoralla terävä nahkaneula silpaisi vielä haavan sormenpäähän ja laukun pinta värjäytyi verellä... No, ihan kelpo siitä tuli lopulta kuitenkin. Tämäkin ompelus vaatinee vähän taukoa, jotta osaan nähdä sen uusin silmin ja muistamatta noita ärsyyntymishetkiä.

Ja niin, kuten otsikko lupaa, lettiteemaan liittyen on tulossa jatko-osa. Se varsinainen, jonka piti olla ensimmäinen.

* P.S. Tämä EI ole yhtesistyöpostaus. Ihan vain omaa kiinnostustani aihepiiriä kohtaan. Kuvien käyttöön saatu lupa Vimmalta ja Lettitehtaalta.


Oletkos sinä ehtinyt haksahtamaan lettivimmaan jossain muodossa vai onnistuitko välttämämään?10 kommenttia

 1. Monesti se auttaa just, että antaa sille ompelukselle aikaa. Monet kiukut oon unohtanut, eikä sitten enää muista edes, mistä niiden kanssa tappeli. Tyylikäs laukku. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Tosin mä kyl taidan vielä vähän fiksata tota kassia siltikin...

   Poista
 2. Hmmm... lettivimma... Neidille saa olla koko ajan vääntämässä lettiä. Ei varmaan vimma vähene sillä, että olen hänelle laittanut joulupakettiin "Isien ja tyttöjen lettikirjan". :)
  Kaunis kassi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) no ei taatusti! Minusta tuo isien letitysopetus on ihana idea. Kiitos!

   Poista
 3. Letit on kyllä ihania, muodossa kuin muodossa :). Puuvillaista Vimmalettiä... hmm.. sehän kuulostaa hyvältä :). Tuo sinun mekkosi kangas näyttää pinnaltaan muuten aivan ihanalta, onko vaate omaa käsialaa vai kaupasta ostettu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minustakin. Mekko on omatekoinen. Oon käyttänyt sitä tosi paljon. Pelkäsin alkuun että on nuhjuuntuvaa matskua, mut ei ollutkaan. Ek:n laarilöyty. Tais olla itseasiassa semmosesta "täytä kassi, maksaa kympin" -hommasta eli lähes ilmainenkin vielä.

   Poista
 4. Ihana laukku ❤ ! Huopa ja nahka sopivat yhteen. Letit on kauniita, niin hiuksissa kuin muutenkin. Vimman lettikuosista ompelin alkuhuumassa, mutta näihin uusimpiin en ole enää niin innostunut. Kaunis kuosi se on ja Vimmassa osataan tehdä siitä haluttua. Hattua nostan heille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Hanna!:)vimma on ihan suosikkini. pidän kovasti siitä että heillä on taito tehdä kuoseja jotka toimivat oikeasti sekä aikuisilla että lapsilla. Se on harvinaista.

   Poista
 5. Ihana ja todella tyylikäs laukku! :) Vimman lettejä en ole itse vielä koskaan kerinnyt saada, tuskin olen edes yrittänyt tarpeeksi. Kuosi on minusta samaan aikaan kaunis ja ei kiva, nyt ei oikein löydy sanoja.. :) On kyllä todella ihailtavaa, miten Vimma on tehnyt kuosista niin suositun! :)

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.