Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

5 PUKEUTUMISVINKKIÄ KESÄISEEN TYÖARKEEN


kesäinen työpukeutuminen
IIK, elokuu alkoi! Kuin varkain keltainen väri on alkanut hiipiä kasveihin ja valo karannut illoista. Vaan eipä hätää, kesäisestä tunnelmasta voi silti pitää kiinni - siitäkin huolimatta, että suurin osa meistä työikäisistä siirtyy viimeistään elokuussa lomamoodista työtaajuuksille. Elokuu on vielä ihan selkeästi kesäaikaa ja se saa näkyä myös työpukeutumisessa. - Pienin reunaehdoin. Kokosin yhteen kesäisiä (DIY)-työpukeutumisvinkkejä, olepas hyvä!

Työpukeutuminen on kesälomien jälkeisenä aikana selvästi huolettomampaa kuin muina vuodenaikoina. Loma-ajan rentous valuu hetkeksi myös työympäristöön. Työelämän Dress Code on yleisesti ottaenkin rentoutunut huomattavasti viimeisen kymmenen vuoden aikana. Yhä useammin asiantuntijatehtävissäkin toimivat valitsevat asukseen kaulaan saakka napitetun jakkupuvun sijaan rennosti siistin asukokonaisuuden. Viimeksi eilen olin yhteistyötapaamisessa, jossa oman alansa huippuammattilaisten työtiloissa kaikki käyskentelivät sukkasillaan! :)

Työpukeutuminen on aina paitsi työyhteisö-, myös ala- ja -tehtäväsidonnaista. Kesäaika sallii kuitenkin pienen irrottelun miltei kaiken tasoisissa tehtävissä työskenteleville - tilannetaju ja hyvä maku on syytä kuitenkin säilyttää aina.


Meille, jotka osaamme tehdä vaatteita itse, kesäinen työlook on helpommin ulottuvilla kuin vaatekauppojen armoilla olevilla. Kesäisistä kankaista kun tehdään usein vain niitä hellemekkoja ja muita loma-aikaan sopivia vaatteita. Ja toisaalta tähän aikaan vuodesta ei kaupoista edes löydä muita kuin syysvaatteita.

JÄTÄ JOTAIN ARVAILUN VARAAN...

Mikä kesäisessä työpaikkapukeutumisessa sitten pitäisi välttää ja mitä suosia? No, esimerkiksi ranta-asu päästä varpaisiin saakka puettuna, ei kuulu työpaikoille. Mikäli et halua aiheuttaa vaivaantuneisuutta tai viedä huomiota osaamisesi sijaan paitasi kaula-aukosta sisään, vältä myös kovin paljastavia vaatteita. - Äärimmäisen lyhyet hameet ja tänä kesänä katukuvassa näkyneet mikromittaiset sortsit eivät mielestäni sovi työpaikalle. Avarakaula-aukkoiset paidat varmasti hyväksytään osassa työpaikoista. Sanomattakin lienee selvää, että ne vievät helposti huomiota sivuraiteille ja syövät ammatillista vakuuttavuutta.

JOTAIN RENTOA, JOTAIN VIRALLISTA

Koko kesäisen työasun ei tarvitse olla päästä kantapäihin saakka virallinen. - Usein riittää, että asussa on jokin osio, joka asemoi kesäisen asun työelämään sopivaksi. Oheiset vinkit on koottu toimistoympäristössä työskentelevien kulmasta.1. RENTO KUOSI - RYHDIKÄS MALLI
Jos vaatteesi malli on ryhdikkään linjakas, sen voi hyvin tehdä rennon huolettomasta materiaalista, kuten collegesta tai kivasta neuloksesta. Esimerkiksi skarppi kynähame pitää luonteensa, vaikka sen tekisi rennommastakin materiaalista.


kynähame ja käsinpainettu t-paita

2. SÄRMÄ ALAOSA, RENTO YLÄOSA - TAI PÄINVASTOIN
Yhdistä ryhdikkäästä kankaasta ommeltu hame tai housut vaikka rentoon T-paitaan. Siistit farkut yhdistettyinä esimerkiksi silkkiseen tai muusta laskeutuvasta materiaalista tehtyyn paitaan on asukokonaisuus, jota näkee paljon ainakin kesäisessä helsinkiläis-työelämässä. - Kokonaisuus on rento, mutta silti siisti.


mekko vesiputouskaula-aukolla

3. TUNIKAMEKKO + LEGGINSSIT
Siistit, maltilliset legginssit sopivat ihan hyvin kesäiseen työpukeutumiseen. Kuviolegginsseihin pukeutumista miettisin itse kyllä kahdesti, mutta tämäkin on toki työtehtäväsidonnaista. Esimerkiksi mustat, siistit legginssit yhdistettyinä laskeutuvaan tai ryhdikkäästi leikattuun tunikaan on kiva kesäasu myös työpaikalle.

sifonkipaita

4. VÄRIEN KÄYTTÖ SALLITTUA!
Hamuaako kätesi jo kokomustaa, harmaata tai tummia ruskean sävyjä? - Malta vielä hetki! Tummiin ehtii kyllä pukeutumaan, mutta värit eivät vain kertakaikkiaan tunnu kuuluvan suomalaiseen pukeutumiskulttuuriin muulloin kuin kesällä. Ota siis ilo irti väreistä vasten päivettynyttä ihoasi!

5. HUOLETTOMAN RENTO MEKKO - TYYLIKKÄÄT KENGÄT JA LAUKKU
Rennoinkin mekko muuntuu astetta vakuuttavaksi, kun sen kaveriksi valitsee asiallisen tyylikkäät kengät ja laukun. Myöskään huulipunan viimeistelevää vaikutelmaa ei kannata vähätellä. :)

Suuresta massasta poiketen aloitin itse työt heinäkuun alussa. Palasin työarkeen kolmen kotona vietetyn vuoden jälkeen. Oli hauska huomata, kuinka tyylini on löytänyt viimeinkin oman uomansa kuopuksen kanssa kotona oleillessani. Saman tyylin elementit aion säilyttää myös työelämässäni. - Se sallitaan tänä päivänä yhä useammille - ja siitä olen kyllä todella iloinen! Toki edelleen on aloja, joissa on tiukka dresscode. Silti yhä useammalla alalla on lupa ilmentää omaa persoonallisuuttaan pukeutumisessa - kunhan se pysyy tietyissä rajoissa.  

Postaus pohjautuu omiin näkemyksiini ja työkokemukseeni mm. mainos-, media- ja rekrytointialoilla - sekä tietenkin innokkaana DIY-pukeutumisen harrastajana. :) Kaikki kuvissa näkyvät vaatteet ovat itse tekemiäni.

Mitä itse ajattelet kesäisestä työpukeutumisesta? Missä mielestäsi menevät hyvän maun rajat? Oletko jo tehnyt / aikeissa tehdä työ- tai opiskeluelämään soveltuvia vaatteita?

14 kommenttia

 1. Hyviä vinkkejä :) Juuri tälleen itsekin miellän työpaikkapukeutumisen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Opettajille kyl varmaan sallitaan aika paljonkin rentoutta pukeutumisen suhteen ihan kaikkina vuodenaikoina, oletan.

   Poista
 2. Hyviä vinkkejä! Tähän kun lisää vielä paluun vanhempainvapaalta töihin niin voi todeta, että lisää työvaatteita olisi tarvis. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Joo se paluu työelämään on kyl taitekohta. Itse en tosin ole vielä kauheasti tehnyt uusia työvaatteita. Oma tyyli on ehkä muutenkin semmoinen smart casual, naisellisella otteella, et semmosia vaatteita löytyi jo kaapista. :)

   Poista
 3. Kylläkyllä! Samaa mieltä joka kohdasta, paitsi leggareiden kohdalla mulla olis kyllä kynnystä laittaa töihin. Muilla en tosiaankaan katso niitä kieroon, mutta itselle en kuitenkaan. En tiiä mikä antileggings-ihminen minusta on viime aikoina kuoriutunut. Ehkä se voi olla yliannostusta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en mäkään oo leggarityyppiä. Mulle leggarit on yhtä kuin ne sukkikset, joissa ei oo kärkiä tai sit semmoset liukaspintaiset. Kuvioleggareita en edes omista. Vielä. Kangas on kyl jo. Mut töihin en niillä kyl todellakaan mene! ;)

   Poista
  2. Mutta kotona legsuilla on kyllä huippu oleskella. Vaikka kuvioisillakin. :)

   Poista
  3. Totta! :) ja lasten kans ulkoillessa on taatusti kans kivat.

   Poista
 4. Kiitos hyvästä artikkelista. :) Meillä koululla on astetta "leikkisämpi" linja kuin toimistossa ja ehkä ne kuvioleggaritkin menisivät siellä, mutta itse en ehkä osaisi laittaa niitä. Tai ehkä mustan tai harmaan tunikan/mekkomaisen yläosan kanssa voisin harkita. Juuri ompelin kasan legsuja itselle, mutta suurin osa niistä taitaa kuitenkin päätyä rentoon kotikäyttöön. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Outi! :) No ihan varmasti onkin! Kouluissa ja päiväkodeissa on varmasti aika paljonkin tilaa oman persoonan mukaiselle ja rennollekin pukeutumiselle. Leggarit on kyl vahvasti just yhdistelykysymys. Niillä saa aikaan myös todella mautonta lopputulosta. ;) Mut just yksivärisen tunikan kans ihan kivat. Mukavaa työnaloitusta sulle uuden opetussuunnitelman parissa! :)

   Poista
  2. Ai, että mä olen tavannut sitä opetussuunnitelmaa. Huh, mitenhän mä selviän kaikista niistä tavoitteista. :) Se rentouskysymys pukeutumisessa on varmaan vähän koulukohtaistakin. Meidän maaseutukoulussa saa oikeastaan pukeutua niin persoonallisesti kuin tykkää. Ja tyylejä on monia. Muutaman mekkosen tein itselleni nyt syksyyn, kun mulla on ollut sellainen mekkofiilis. Niitä varmasti tulee käytettyä ensimmäisinä viikkoina. Ne ovat hillittyjä kuoseiltaan, mutta varmaankin käytän mustia, valkeita ja harmaita legsuja niiden kanssa. Sukkahousut on vielä liian kuumat, kun ei ole kesäaikana tullut sukkia käytettyä. Käys joku päivä kurkkaamassa mun uudet mekot ja legsut. :)

   Poista
  3. No voin kuvitella, et on melkoinen omaksuminen! Niin kuin ei töihinpaluu jo itsessään ois iso juttu... Tsemppiä, hyvin se varmasti menee! :) Missä päin Suomea sinä muuten asutkaan? Maaseutukoulu kuulostaa ihanalta! :) Mekot on kyl aina niin monikäyttöisiä. Tykkään itsekin kovasti. Mäpäs käyn täs joku hetki kurkkaamassa, millaisia oot tehnyt. Mukavaa päivää! :)

   Poista
 5. Olen käynyt lukemassa kaikki postauksesi, mutta en ole ehtinyt kommentoimaan :). Kaunis se sininen paita. Aika samanlaisia ajatuksia minullakin on työpukeutumisesta. Kovin paljastavat vaatteet ei kesälläkään kuulu mielestäni työpaikalle. Rintavako on sellainen, joka ainakin pitäisi olla piilossa ;). Ja juurikin työpaikka huomioonottaen. Business-pukeutuminen on hieman rentoutunut vuosien saatossa, kravatit on ainakin vähentyneet selvästi. Miehen kautta on tullut huomattua, miten iso merkitys väreillä on varsinkin ulkomaalaisten asiakkaiden kanssa. Kiinassa varsinkin tietyt värit on nou nou.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi, Hanna, sinä oot kyl ylivoimaisesti lojaalein seuraajani! ♡ En todellakaan oleta, että kaikki seuraajani lukevat kaikki postaukseni. Mutta kiitos. :) Juu rintavako ei kuulu työpaikoille ja jos minulta kysytään, niin eipä juuri muuallekaan. En itse viihdy paljastavissa vaatteissa ylipäätäänkään. Tuo värien symboliikka on mielenkiintoinen juttu. Toisaalta tuntuu et pian kai kaikki ovat niin kansainvälisiä, että kansallisuuskohtaiset koodit vain vähenee ja vähenee.

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.