Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

ANTIHIFISTELIJÄN KOOTUT PAININJALAT

paininjalat
Kaupallinen yhteistyö: Husqvarna Viking

On hifistelijöitä ja sitten niitä toisia. Minä kuulun ehdottomasti jälkimmäisiin. Olen luonteeltani niin kärsimätön, että haluan vain päästä mahdollisimman nopeasti toimeen. Jos homman voi tehdä ilman lisähärpäkettä, sen myös teen. Kun Facebookin ompeluryhmissä noin vuosi sitten intoiltiin kantinkääntäjistä, minä hymähtelin itsekseni, että on sitä pärjätty ennenkin ilman. - Pärjätään tästedeskin. Nih!

Härpäkkeiden hankkimisen sijaan siis nopeasti vain hihat ylös ja hommiin! Tavallaan kyllä pikkuisen ihailen hifistelijöitä, jotka jaksavat selvitellä kaikenlaisten vimpaimien ominaisuuksia ja vaihtoehtoja. Itse olen jo siinä kohtaa tehnyt sen itse homman moneen kertaan - tosin toisinaan ratkoja-symbioosiin liimautuneena, mutta periksi ei anneta! Ehkä joskus kuitenkin voisi...

Husqvarna Viking -yhteistyöni myötä olen kuitenkin päässyt päässyt pikkuisen hifistelyhommien makuun. Tai ehkä tämä minun mittapuuni mukainen hifistely on todellisuudessa synonyymi normaaliudelle... ;) On ollut kiva huomata, että hei, eivät ne erilaiset paininjalat ole mitään brassailua varten, vaan niistä on oikeasti hyötyä. Ei ehkä yllättänyt sua, mutta minä olen ollut kyllä innoissani. Tämä postaus on kooste eniten käyttämistäni paininjaloista ja niiden käyttöfunktioista. Lisäksi esittelen muutaman muunkin ompelua helpottavan apuvälineen.

paininjalkoja

NÄILLÄ MENNÄÄN

Näitä paininjalkoja käytän Husqvarna Viking Opal 650 -koneessani.

Yleispaininjalka: no, mitä tähän nyt voi lisätä? Ei mitään. Eniten käytössä oleva paininjalka tietty.
Piilovetoketjupaininjalka: Siis mitä elämä olikaan ennen piilovetskaripaininjalan keksimistä! Ihan huippu! Ompelujälki on tuon jalan ansiosta niin siisti, että ohikiitävän hetken sitä kuvittelee olevansa jo lähes pukuompelijattarien aatelia.

piilovetoketjupaininjalka
Piilovetoketjupaininjalan maaginen kosketus.
Nahkapaininjalka: Nahka on yksi suosikkimateriaaleistani. Olen ommellut nahkaa myös ilman nahkapaininjalkaa ja joidenkin nahkojen kohdalla se sujuukin, mutta osa on niin nihkeitä, että ilman nahkapaininjalkaa ompelu on silkkaa tuskaa. Nahkapaininjalan liukas pohja liukuu nahkaa pitkin nätisti. Olen käyttänyt paininjalkaa myös muiden nihkeäpintaisten materiaalien ompelussa, kuten kristallimuovin. 
Terenauhapaininjalka: Tätä olen käyttänyt useita kertoja. Sillä saa tosi kivasti paitsi tehtyä itse terenauhan kankaasta ja narusta, myös ommeltua sen hyvin siististi paikoilleen. Paininjalan pohjassa on ura, joka pitää terenauhan napakasti paikoillaan ja linjassa.

terenauhapaininjalka

Hiuslaskospaininjalka: Paininjalkahifistelyn the jalka. Paininjalan alla oleva, veneen köliä muistuttava uloke tekee laskokset automaattisesti - It's Magic! Lopputulos on todella kaunis. Tätä olen käyttänyt tähän mennessä vain kerran. Paininjalka vaatii alleen melko ohuen materiaalin, jotta saa aikaan laskokset.

hiuslaskospaininjalkahiuslaskospaininjalka
Nauhaommelpaininjalka: En ole varma, onko tuo sen virallinen nimi, mutta se sen tehtävä ainakin on. Alla oleva paininjalka on odottanut sopivaa ompelukohdetta jo pitkään. Sen avulla pystyy ompelemaan koristeommelta, joka muodostuu langoista. Ne pujotetaan läpi paininjalan rei'istä ja ommellaan kiinni siksakilla. Sopisi kivasti vaikka tytön mekkoon koristeeksi tai esimerkiksi sisustustyynyn koristeluun.

nauhaommelpaininjalka
Lopuksi hifistelen vielä esittelemällä joskus blogissani vilahtaneet sakset. Nämäkin olen saanut Husqvarna Vikingilta. - Ihan huiput! Saksien toinen puoli on kaareva. Sen ansiosta saksilla on lähes mahdoton rikkoa kangasta siistiessään esimerkiksi kaksoisneulaommelreunaa. Alla olevassa kuvassa leikkaan saksilla ympyräohjainomella ommeltua ympyrää. 

Ympyräohjainkin on kyllä hauska lisäväline. Sitä olen käyttänyt ainakin kahdessa työssä: tytölleni ompelemassani tunikassa ja siskolleni ompelemassa läppärisuojuksessa. Oheisesta tekemästäni pikkuvideosta näet, kuinka ympyräohjain toimii käytännössä.

Seuraavaksi pitäisi tässä joku päivä testata yläsyöttäjää. Se se vasta vimpaimelta näyttääkin! Kuulemma on kuitenkin ihan loistava erityisesti paksujen materiaalien ompelussa. Saas nähdä, ihastunko vai koenko turhakkeeksi. 

ympyräohjain
Monenlaista sitä on keksitty helpottamaan meidän ompeluharrastajien tekemisiä ja varmasti on ihan hirmuinen arsenaali sellaista, mistä ainakaan itse en tiedä vielä yhtään mitään, enkä osaisi edes kaivata. Monelle apuvälineelle ja erikoispaininjalalle on kuitenkin ihan oikeasti käyttöä ja kyllä ne kummasti vähentävät pinnan kiristymistä ainakin. ;)

Onkos sinulla jotain suosikkipaininjalkoja tai muita vipstaakeleita, joita tykkäät käyttää ja jotka olet oikeasti kokenut hyödyllisiksi?

10 kommenttia

 1. Minä käytän oman normipaininjalan lisäksi vetskari-, nahka-, napinläpi- ja nappipaininjalkoja. Mua huvittaa tuo langanpujotin tuossa sun kuvassa - mä en vain osaa sitä käyttää. :D Oikeesti en osaa! Tarvisin kuvitetut ohjeet sen käyttöön. Jotenkin se ei mahdu mun sormien ja saumurin kanssa samaan kuvaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Napinläpipaininjalka, toden totta! Sen unohdinkin tykkänään. Se on tuossa hq:ssa aika erikoisen näköinen vimpula, mut eipä tulis kyl mieleen tehdä yhtään napinläpeä ilman. Tosin aika harvoin napinlävellisiä vaatteita kyl teenkään. Ja p.s. ei kerrota kellekään: mäkään en oo oppinut käyttään langan pujotinta... 😉

   Poista
 2. En oo ikinä käyttänyt kuin normaali paininjalkaa :D
  Kaveri ompeli kerrattain napinläpeä napinläpipaininjalalla ja kylläpä näytti kätevältä!
  Äskettäin mun piti ruveta tekemään napinläpiä niin tuli tuo mieleeni ja aattelin katsoa mitä psininjalkoja on ompelukoneen mukana tullut. Oli siellä ainaki neljä erilaista!
  Mutta enhän mää tiiä yhtään mihin niitä käytetään, en muista edes millanen se napinläpipaininjalka piti olla. Täytyy joskus etsiä ohjekirja :D
  Nyt kuitenkin teen napinlävet kuten ennenki, perus paininjalalla.
  Ja ihteni tuntien näin käy jatkossakin :D
  Hyvin oon ommellu perus paininjalalla vetoketjut, napinlävet, nahkat, tereet ym.

  T. Maimyx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin kyl lämpimästi suositella tutustumaan erilaisiin painunjalkoihin. Vähintäänkin siihen napinläpipaininjalkaan ja esim. Vetskari-. Ompelu helpottuu kyl huomattavasti! ☺ Netistä googlaamalla löytyy kyl manuaalitkin yleensä,jos on päässyt hukkuun.

   Poista
 3. Hirveesti on paininjalkoja, mutta ihan vaan paria oon kokeillut! Ei oo muka aikaa 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä. Onhan se aina uuden oppimista, mut yleensä se oikea paininjalka sit nopeuttaa muuten sitä tekemistä. ☺

   Poista
 4. Kiva postaus, tälläinen samantapainen on ollut mullakin mielessä tehdä :). Minäkin oon nyt vasta päässyt vähän tämän paininjalkahifistelyn makuun, nuo vetskaripaininjalat on kyllä ihan ehdottomat musta jokaiselle ompelevalle, ainakin tuo tavallinen ja vaateompelijalle myös sitten tuo piilovetskarijalka. Oon myös tykännyt tosi paljon applikaatiojalasta, siinä on niin hyvä se näkyvyys verrattuna tuohon tavalliseen. Oih, yläsyöttäjä, varo vaan, et pian luovu siitä, kun pääset sen makuun, en ole itse kokeillut, mutta kehuja kuullut. Jos alan enempi tekeen noita tilkkutöitä nin sitten kannattaa varmaan munkin hommata sellainen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Krista! Vetskaripaininjalat on kyl ehdottomat. Applikaatioita en oo kyl tainnutkaan tehdä vuosiin. Liekkö laiskistunut. Hei yläsyöttäjä on jäänyt mulle jumiin. Sen piti kiertää meillä! Voin lähettää sen sulle kun oon testannut! Laita vaan osoite mulle meiliin. 🙂

   Poista
  2. Testaile vaan rauhassa, laitan sitten vasta osoitteen kun oot tehnyt kokeilut, niin ei tuu paineita :). Ei noita tilkkutöitä tehdä ihan hetkessä ja voisin sitten tosiaan johonkin sellaiseen vaikka joskus testata :)

   Poista
 5. Mielenkiintoinen postaus! Koneihin on kyllä tarjolla vaikka sun minkälaista vipstaakia:)
  Mitäs paininjalkoja mä käytän, ainakin napinläpi-, vetskari-, applikointi, vapaaompelu/parsinta-, piilo- ja erilaisia koristetikkauspaininjalkoja ompeleen mukaan. Tuota nahalle soveltuvaa oon harkinnu, mutta toisaalta, olen kyllä hyvin pärjäillyt tähän asti ihan tavallisessa paininjalalla:) Terepaininjalkaa en ole myöskään erikseen hommannut, koska homma on onnistunut vetskaripaininjallala.
  Mun Pfaffissa tuo yläsyöttäjä on kiinteästi rakennettu ja sen saa tarvittaessa napsautetua pois päältä. Mulla se on lähestulkoon aina päällä. Erittäin kätevää, kun ei tarvitse koko laitetta ruuvailla irti ja takas. Ja muutenkin se on kyllä ehkä parhaimpia ominaisuuksia koko koneessa. Tilkkutöissähän tuo yläsyöttäjä on aika must. Ja liukkaita materiaaleja ommellessa.

  VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.