Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Konekirjontaa ja ponityttöjä

konekirjonta
konekirjonta
Yhteistyössä: Husqvarna Viking Suomi

Yksi itse tekemisen parhaimmista puolista on se, että voi toteuttaa lastensa toiveita. - Tehdä jotain sellaista, jota ei edes aina olisi tarjolla kaupan hyllyssä. Tähän sarjaan kuuluu tämän postauksen konekirjottu paita.

Syksyllä viisi vuotta täyttänyt kuopus pudotti jokunen viikko sitten ensimmäisen alahampaansa.  Suunnilleen samoihin aikoihin kiinnostus My Little Ponyja kohtaan vaihtui ns. ihmisponeihin eli Equestria Girsleihin. Pitkän ja perusteellisen valintaprosessin lopputulemana paidan hahmoksi valikoitui Rainbow Dash söpöysmerkkeineen.

konekirjonta
konekirjonta

konekirjonta
konekirjonta
Jollei konekirjonta ole sinulle tuttua, niin kerrottakoon, että kirjova koneeni on siis rungoltaan sama kuin Husqvarna Viking Opal, mutta siihen kiinnitetään erikseen kirjontaosa. Eli kirjontakone ei siis ole pelkkä kirjova kone, vaan paljon muutakin.

Konekirjontaa olen opetellut Husqvarna Viking Designer Topaz -koneellani aiemminkin. Ensimmäisessä kokeilussani kirjoin itselleni paidan koneen valmiita kuvioita hyödyntäen. Samalla kerralla kirjoin myös korvakorut vedessä liukenevalle tukikankaalle. Hempeät sisustustyynyt koristelin romanttishenkisin tekstein ja viime kuussa ompelin itselleni pankkikorttipussukan, jonka takapuolelle kirjoin muikkaritekstin "Elämässä on lupa olla pikkuisen tähtipölyä".

Konekirjonnassa mahdollisuuksien kirjo on valtava. Olen itse vasta riipaissut pintaa. Kirjonnassa voi hyödyntää ompelukoneessa jo valmiiksi olevia kuvia ja fontteja, mutta varsinainen mahdollisuuksien taivas avautuu, kun konekirjontaan yhdistetään Premier Emroidery -ohjelma. Premier on siis tietokoneelle asennettava kirjontaohjelma. Ohjelman avulla voi digitoida eli tehdä kirjontakelpoisiksi oikeastaan lähes minkälaisen kuvan tahansa. - Itse piirretyn tai valmiin. Valokuvan tai vektorikuvan. Kirjontatekniikoilla voi tehdä myös applikaatiokuvia tai vaikka pitsejä.

Kuvankäsittelyjen lisäksi ohjelmassa pääsee mm. muokkaamaan tikkejä ja varmistamaan, että kuva toistuu kirjonnassa mahdollisimman laadukkaana. Premierissä on jo valmiina iso määrä kuvia ja erilaisia fontteja. Kuvia voi kuitenkin ostaa myös erikseen ja ladata ohjelmaan. Itse latasin kirjottavan kuvan netistä ja vain digitoin sen kirjontaa varten Premierissä.

Kirjontaohjelmistoa käytettäessä tekemisen vaiheet ovat tiivistetysti tässä:

1. Valitaan kirjottava kuva
2. Tuodaan kuva Premieriin ja käsitellään tarvittaessa: varmistetaan esimerkiksi, että ääriviivat ovat yhtenäiset.
3. Tallennetaan kuva kirjontakelpoiseen muotoon ja exportataan muistitikulle.
4. Muistitikun avulla kirjontakuva tuodaan ompelukoneeseen.
5. Liitetään kirjontaosa ompelukoneeseen, vaihdetaan koneeseen kirjontapaininjalka, -neula ja -lanka.
6. Kiinnitetään kirjottava kangas kirjontakehykseen yhdessä tukikankaan kanssa.
7. Valitaan kirjottava kuva muistitikulta ja käynnistetään kirjonta.

Konekirjonta on äärimmäisen kiehtovaa puuhaa. On jännittävää katsoa, kun kuvio valmistuu pikkuhiljaa pisto pistolta.


konekirjonta
konekirjonta

Tästä paidasta tuli oikein käyttökelpoinen. - Sopivasti kasvuvaraa ja pituus juuri kiva leggareiden kanssa käytettäväksi. Kankaana käytin aikanaan Nokian neulomolta blogiyhteistyönä saamaani laadukasta joustocollegea. Kaavana oli Paapiin Varpu-paita, jota kavensin aika reippaalla kädellä. Lisäksi lisäsin siihen lisää ilmettä tuomaan tuollaiset viistomaiset saumat tikkauksineen. Tikkauksista mainittakoon vielä, että kyseinen ommel on lempiompeleeni. Aika useaan kertaan olenkin sitä hehkuttanut. - Enpä ole peitetikkikonetta kaivannut. 

Ihanaa viikonloppua!

Lue myös:

Ruusunterälehtiä, talvipuutarhan tuoksua ja kello viiden tee
Elämässä on lupa olla pikkuisen tähtipölyä
4 kommenttia

 1. Tuo on niin houkutteleva tuo kirjontakone! Vitsi mitä mahdollisuuksia ja nytkin kiva paita! Voi miten iso tyttö jo teilläkin ❤️ Miks nää kasvaa niin nopeesti?!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyl superijana. No äläpä muuta sano: ihan kauhean nopsaan kasvavat kyl. Tänään irtos jo toinenkin hammas! 😲

   Poista
 2. Ihana tuollainen kone - turhan kallis vain minulle. :(
  Kivan paidan olet tyttärellesi loihtinut. Selvästi onnellinen lapsi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin se on. Ja oon kyl tosi kiitollinen tästä blogiyhteistyöstä. Ei ois mullakaan varaa itse ostaa. Ja kiitos! ❤️

   Poista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.