Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Ohje mehiläisvahakääreisiin

mehiläisvahakääreiden ohje
ohje mehiläisvahakääreisiin
Rakastan joulun tunnelmaan: itse tekemisen ihanuutta, tuoksuja, kynttilöitä ja yhdessäoloa. Mitä taas tulee lahjoihin, huomaan tulevani vuosi vuodelta kriittisemmäksi. En haluaisi saada turhia asioita, enkä haluaisi sellaisia antaakaan. Jotain pientä on kuitenkin ihana tehdä ja antaa ihan vain antamisen ilosta.

Mehiläisvahakääreet menevät ehdottomasti tuohon kategoriaan. – Mikäpä olisikaan mukavampaa kuin antaa lahja, joka auttaa edes pikkuisen vähentämään maailman muoviroskan määrää. Mehiläisvahakääre on siis ekologinen vaihtoehto tuorekelmuille. Kauniista puuvillakankaista tehdyt kääreet ovat myös kauniita. – Muutama kääre kauniisti pakattuina on oiva muistaminen vaikka päiväkodin opeille. Kääreiden tekeminen on helppoa ja melko nopeaakin.


ohje mehiläisvahakääreisiin















NÄIN TEET MEHILÄISVAHAKÄÄREET

Tarvikkeet:
  • Mehiläisvahaa
  • Puuvilla- tai pellavakangasta
  • Raastin
  • Leivinpaperia
  • Pyyhe (joka saa tahriintua)
  • Silitysrauta
  • Harkkosakset
mehiläisvahakääreiden ohje



mehiläisvahakääreiden ohje

ohje mehiläisvahakääreisiin





Ohje:

1. Esipese kangas hyvin tai vaikka useampaankin kertaan, jotta kankaan värjäyksen yms. myrkyt häipyvät. Erittäin hyvä materiaali tähän on kierrätetty puuvilla, esim. vanhat ohuehkot puuvillapyyhkeet. Leikkaa kuivasta puuvillakankaasta sopivan kokoisia palasia (sellaisia siis, jotka mahtuvat eri kokoisten astioiden päälle). Leikkaa reunat harkkosaksilla sahalaitaisiksi. Näin reunat eivät liesty.
2. Raasta mehiläisvaha raasteeksi.
3. Levitä silityslaudan suojaksi pyyhe. Näin mehiläisvahaa ei pääse vahingossa silityslautaan pilaamaan silitettäviä vaatteita. Levitä pyyhkeen päälle vielä leivinpaperi ja leivinpaperin päälle harkkosaksilla huoliteltu kangaspala.
4. Ripottele kankaan päälle mehiläisvaharaastetta noin muutaman kourallisen verran. Ei kuitenkaan liian paksusti. Raastetta tulee kuitenkin olla melko tiheästi. Asettele leivinpaperi raasteen päälle ja silitä raudan kuumimmalla lämpötilalla. Pyörittele rautaa leivinpaperin päällä. Raaste sulaa nopeasti. Nosta välillä leivinpaperia ylös ja kurkkaa alle. Mikäli kankaassa näkyy vielä kohtia, joissa ei näy sulanutta vahaa, ripottele siihen vielä vahahippusia ja silitä. Jatka niin kauan, että liinan joka kohdassa on vahaa. Älä kuitenkaan tee useita kerroksia. Mikäli vahaa on liian paksusti, liinasta tulee todella tönkkö. Nosta lopuksi liina jäähtymään sivuun vaikka toisen leivinpaperin päälle. Ole kuitenkin varovainen, sillä liina on tässä kohtaa todella kuuma. Liina on jäähtymisen jälkeen valmis käyttöön otettavaksi.

Lahjaksi annettavan käärenipun voi viimeistellä omatekoisella vyötteellä. Ompelukoneella ommeltu teksti ja hunajakenno-ommel (tietenkin!) viimeistelevät ilmeen.

ohje mehiläisvahakääreisiin



Mehiläisvahakääreen käyttö:

Kääre pehmenee käsien lämmön ansiosta nopeasti ja se on helppo saada asettumaan kippojen / yksittäisten hedelmien tms. päälle. Käytön jälkeen kääre huuhdellaan viileällä vedellä ja käytetään uudestaan. Kääreen käyttöikä on noin vuosi.


Ootko kokeillut mehiläisvahakääreiden tekemistä tai onko sulla kokemusta niiden käytöstä?

Kurkkaa myös nämä lahja-/jouluideat:

Säilytystuokkoset korkkikankaasta ja nahkapaperista
Porokoriste nahkasta
Koristekuuset jämälangoista
Joulukoriste- ja lahjaideoita ohjeineen

Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista

15 kommenttia

  1. Tämä on mielenkiintoista. Voisiko vahan sulattaa kokonaan ja dipata liinat siihen tasaisemman tuloksen varmistamiseksi?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuota en kyl tiedä, mut en itse tekisi. Kuulostaa sotkuiselta ja palovammariskihommalta. Lisäksi on epäilen, että vahaa tulisi tuolla keinolla liikaa ja liinoista tulisi liian tönkköjä. Uunissa voi ilmeisesti sulattaa.

      Poista
  2. Oi että miten kätevä! Luin tästä jo aikoja sitten, hommasin vahaa (tuttulla on mehiläisiä) ja unohdin sitten projektin vaiheeseen... Kiitos että muistutit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin, sähän pääsetkin sit nopsaan alkuun! Tekemisen iloa! 💓

      Poista
  3. Tosi ihana idea lahjaksi ja myös omaan käyttöön! Mistä ostit mehiläisvahaa tai mistä sitä yleensäkin voi ostaa? En ole koskaan osannut kiinnittää huomiota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä sain omani tuttavaltani, joka kasvattaa mehiläisiä. Mut googlaamalla löytyy. Pitää olla palamuotoista. Tai ainakin itse ostaisin siinä muodossa, jotta rakastaminen onnistuu. 😊

      Poista
  4. Hei ihan mahtava idea! Pakko päästä kokeilemaan :) Kuinka paljon vahaa tarvitaan yhteen liinaan? Voisiko tähän raastaa mehiläisvahakynttilöiden jämät?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No eiks ookki! 😊 Mulla meni viiteen pienehköön liinaan noin 30 g. Mä en tiedä tuosta kynttilähommasta. Ainakin pitää olla varma, et ne on vain mehiläisvahasta, eikä seassa oo muuta.

      Poista
  5. Onpa sulla kauniita tilkut, mistähän löytäisin yhtä kauniita, pitää alkaa miettimään ja penkomaan. Tykkään erityisesti tämän käsityöidean ekologisuudesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niin on. Nää on Amy Butlerin näytetilkkuja. Tosi kauniita ovat kkyl.Ekologisuus on tän idean paras puoli. 💓

      Poista
  6. Kauniita mehiläisvahakääreitä!Strömsössä tehtiin niitä joku aika sitten ja olisin myös tehnyt,mutta en löytänyt sopivaa mehiläisvahaa(oli loppunut)ja se jäi ajatusasteelle.Kiitti ohjeesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Niin kuulinki , et Strömsössä oli tehty näitä joskus lähiaikoina. En ookaan vähään aikaan muistanut koko ohjelmaa. Täytyypä muistaa taas. Ja olepas hyvä. 💓

      Poista
  7. Oi, tätähän on pakko kokeilla! :)

    VastaaPoista
  8. Ostin just Ruohonjuuresta 65g palan mehiläisvahaa. Maksoi 4,50€. Tänään pääsee ohje kokeiluun, jos onnistuu niin ystävä saa liinan tupaantuliaislahjaksi viikonloppuna, ja jos oikein intoudun niin voipi olla että sujautan liinat myös kaikkien sukulaisten joulupaketteihin :)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.