Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Ideoita ja ohjeita itse tehtyihin joululahjoihin

ohjeita itse tehtyihin joululahjoihin
Tähän aikaan vuodesta somen kässäryhmissä kysellään toistuvasti vinkkejä omatekoisiksi lahjoiksi ystäville, sukulaisille sekä koulujen ja päiväkotien opeille. Koostin yhteen nipun joululahjaideoita. Toivottavasti koosteesta on sinulle iloa.

Koosteen ohjeet ovat pääosin blogistani. Koska olen viime kesästä alkaen tehnyt käsityöohjeita myös kotiliesi.fi-sivustolle, otin ohjekokonaisuuteen mukaan myös siellä julkaistuja, tekemiäni ohjeita. Siellä kun sattui olemaan useampikin lahjaksi sopiva idea. Muutama postauksen ideoista on peräisin Kototekoja-kirjastani. Viime aikoina on puhuttu hyvin aiheellisesti kulutustottumuksista. Vaikka lahjoja on ihana tehdä ja antaa, kannattaa siinäkin lajissa pitää mielessään se, ettei tulisi tehneeksi jotain sellaista, jolle ei lahjan saajalla ole lopulta käyttöä. Ja mitä henkilökohtaisempi lahja on luonteeltaan, sitä tarkempi kannattaa olla siinä, että se on oikeasti saajansa tyylinen. 

Käytännöllistä ja ekologista kotiin

ohjeita itse tehtyihin joululahjoihin

Kestosuodatinpussit ovat kiva ja nopea ompelus ekologisuutta arvostavalle. Näitä on kiva tehdä ja antaa lahjoiksi vaikka päiväkodin ja koulujen opettajille vaikka yhdessä kahvipaketin kanssa. Ohjeen näihin löydät täältä.

mehiläisvahakääreiden ohje
Mehiläisvahakääreet ovat pieni, mutta kiva tapa vähentää muovin määrää arjessa. Näihin on helppo kääräistä eväsleivät tai sipaista kääre vaikka salaattikulhon päälle jääkaappiin. Muutama kääre kauniisti pakattuina on kiva lahja kenelle tahansa. Ohje mehiläisvahakääreisiin löytyy täältä.

virkatun tiskirätin ohje
Virkatut ja neulotut tiskirätit ovat ihanan helppoja ja nopeita tehdä. Tiskirätit ovat myös mukava mahdollisuus uusien tekniikoiden opetteluun. Nämä puuvilla- ja hamppulangasta virkatut koripunos- ja vohvelitiskirätit tein Kototekoja-kirjaani. Ohje siis löytyy sieltä. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja mm. Adlibriksesta

neulotut lautasliinat
Kestolautasliinat voi myös neuloa. Nämä lautasliinat on tehty ekologisesta pellavalangasta. Pellava kestää hyvin pesua myös kuumassa vedessä, joten niistä on helppo saada tahrat irti. Ohjeen näihin löydät Kototekoja-kirjastani. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja mm. Adlibriksesta

pyyhkeiden ompeluohje


Harsokankaasta ommellut käsipyyhkeet ovat ihana vaihtoehto perinteisille froteisille. Harsokangas imee kosteutta hyvin ja on ihanan pehmeä. Katso ohje pyyheisiin täältä.

jäävärjättyjen pyyhkeiden ohje
Persoonalliset keittiöpyyhkeet saavat ilmeensä jäävärjäyksestä. Jäävärjäykseen voi kivasti kierrättää vaikka kellastuneita pöytäliinoja tai lakanoita. Ohje pyyhkeisiin löytyy kotiliesi.fi:stä. 

Kodin kaunistukseksi

Kodin sisustukseen liittyviä juttuja on kiva tehdä ja antaa. Niissä on kuitenkin hyvä pitää mielessä lahjan saajan oma tyyli. Varmimmin niistä tulee oman tyylisiä, jos kysyy suoraan lahjan saajalta toiveen käytettävästä kankaasta tai vähintään sävy- ja tyylimaailmasta. Joululahjaksi voi hyvin myös antaa vaikka sisustustyynylahjakortin ja tehdä tyynyliinat tai pöytätabletit joulun jälkeen tismalleen toiveiden mukaisesti. Näin vaivasi ei mene hukkaan, eikä lahjan saajien nurkkiin kerry turhuuksia, jolle ei ole mitään käyttöä. 


pöytätablettien ompeluohje
Heksagonin muotoiset pöytätabletit ovat helppotekoiset ja niitä on kiva asetella pöydälle muutama tai vaikka kokonainen rykelmä. Ohjeen tabletteihin löydät täältä

sisustustyynyjen ompeluohje
Sisustustyynyt ovat helppo tapa muuttaa kovin ilmettä kertaheitolla. Anna lahjaksi sisustustyynylahjakorti ja ompele lahjaksi sarja tyynynpäällisiä. Oheisen linkin takaa löydät ohjeet kolmeen erilaiseen tapaan ommella sisustustyyny.

neulotun tyynyn ohje_lankava
Kuteesta neulottu sisustustyyny on nopea tehdä ja onnistuu hyvin aloittelevaltakin tekijältä. Ohje on julkaistu alkunperin Kototekoja-kirjassani, mutta julkaisin sen tänä syksynä myös blogissani. Ohjeen löydät siis täältä.

Säilytysratkaisuille on käyttöä kaikilla. Näihin nahkapaperista ja korkkikankaasta tehtyihin säilytystuokkosiin voi jemmata käsityötarvikkeita, kyniä, kynsilakkoja - mitä vain pientä. Ohje tuokkosiin löytyy täältä. 

kototekoja-kirja

Projektiriippumatto on ihana lahja käsityöharrastajalle. Se on näyttävä sisustuselementti ja käytännöllinen paikka keskeneräisille käsitöille. Ohje projektiriippumattoon löytyy Kototekoja-kirjastani. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja mm. Adlibriksesta

Kauneudenhoitoon ja kaunistautumiseen

virkattujen pesusienien ohje

Virkatut pesuhedelmät syntyvät helposti aloittelevaltakin tekijältä. Ohjeen mukaista Cleany-lankaa ei käsittääkseni enää myydä. Sen voi kuitenkin korvata esimerkiksi ihanalla, ekologisella Java-hamppulangalla. Ohjeen pesusieniin löydät täältä

kestovanulappujen ompeluohje


Kestovanulaput ovat kiva vaihtoehto kertakäyttöisille. Näitä voi ommella jämäkankaista: esimerkiksi puuvillatrikoosta. Itse olen kovasti tykästynyt näihin unelmapehmeisiin, harsokankaasta ommeltuihin kestovanulappuihin. Tein ohjeen näihin ja niiden pesupussiin Kotiliedelle. Löydät ohjeen täältä.

pyyheturbaanin ompeluohje
Pyyheturbaani on kiva lahja annettavaksi vaikka yhdessä kestovanulappujen kanssa. Turbaanin voi ommella monelaisestakin materiaalista, kuten joustofroteesta tai pyyhefroteesta. Harsokangas eli Double Gauze soveltuu materiaaliksi erinomaisesti, sillä se on imukykyinen, pehmeä ja ihanan kevyt. Tekemäni ohje tähän löytyy Kotilieden sivuilta

Juomapullon suojus

Suosin itse usein lahjoina ostetun ja itse tehdyn yhdistelmiä. En halua ottaa lahjojen tekemisestä paineita, mutta on kiva, jos lahjassa voi olla edes ripaus itsetehdyn tuntua. Lasinen juomapullo on ekologinen ja käyttökelpoinen lahja, josta saa persoonallisen tekemällä pullon suojan itse. Yhdenlaisen pullonsuojuksen ohjeen löydät täältä. 

neulottujen hiusdonitsien ohje
Trendikkäät hiusdonitsit voi myös neuloa. Hiusdonitsien neulominen on mukavan rentoa puuhaa vaikka Netflixin katselun lomassa. Tekemäni ohje neulottuihin hiusdonitseihin löytyy täältä.

hiusdonitsien ompeluohje
Ommeltuihin hiusdonitseihin saa lisää ilmettä tekemällä niihin rusetit tai huivimaisen koristeen. Materiaaliksi ideaalein on melko ohut kangas. Itselleni olen tehnyt hiusdonitseja harsokankaasta. Ohje rusetti- ja huivihiusdonitseihin löytyy täältä

Jos joku lähipiirissäsi on vailla kylpytakkia, niin tässäpä ohje helppoon yhden koon kylpytakkiin. Takki ommellaan hamam-pyyhkeestä. 

Lapsille

Luistelukausi on pian taas  täällä! Selvitä lahjan saajan luistinkoko ja ompele söpöt pupusuojat softshellistä. Katso ohje täältä!

Laukut ja pussukatSuloinen avainkukkaro on myös hyödyllinen. Vapaasti taskun pohjalla hengaava avainnippu on lähes takuuvarma taskupussin rikkoja. Kukkaro pitää taskut ehjinä. Katso ohje täältä. 

putkikassin ompeluohje
Kysy ystävältäsi tai sukulaiseltasi kangas- tai kuositoive ja ompele hänelle ihana reissukassi. Ohjeen putkikassiin löydät täältä

toilettilaukun ompeluohje
Toilettilaukku on käytännöllinen lahjaidea, jolle mitätodennäköisimmin on käyttöä. Tämä taittuva toilettilaukku on kivan käytännöllinen ja sinne mahtuu vaikka mitä. Pussin voi myös ripustaa avattuna naulakkoon, jolloin sieltä myös helppo löytää etsimänsä. Ohje löytyy täältä. 

Käsityöharrastajalle


Sormusneulatyyny on söpö pieni lahjaidea käsityökaverille. Itselläni tämä on käytössä usein ja tykkään kovasti. Ohje neulatyynyyn löytyy täältä. 

projektipussin ompeluohje

Sisustus- ja säilytyspussukoille on melko varmasti aina käyttöä. Tämä pussi sulkeutuu tarrakiinnityksellä. Itse olen käyttänyt sitä neuleprojektipussina. Ja ei, langat eivät jää kiinni tarroihin, kun reuna taitetaan käytössä ulospäin. Kurkkaa ohje täältä! 

Anna lahjaksi monipuolinen, usean tekniikan Kototekoja-kirjani! Kirja pitää sisällään inspiroivia ideoita kotiin, arkeen ja juhlaan. Voit lukea kirjastani tarkemmin täältä. Kirjaa voi ostaa kirjakaupoista ja mm. Adlibriksesta

Anna lahjan saajan valita itseEntäpä, jos antaisitkin lahjaksi jotain tismalleen toiveen mukaista tai superhyödyllistä! Ompele unelmien verhot, sisustustyynynpäälliset tai huppari. Tai entäpä, jos antaisitkin ekologiseksi lahjaksi lisää käyttövuosia vanhalle vaatteelle. Oheisen linkin takaa saat ladattua käyttöösi tulostettavat lahjakortit. P.S. Huikkaathan, jos linkki ei jostain syystä toimi!

Lue myös:


Seuraa Kototekoa:

Instagramissa

Facebookissa

Pinterestissä

Ei kommentteja

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.