Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

Viisi jouluntekijätyyppiä - Mikä sinä olet?


Joulu nostaa hupaisalla tavalla esiin erilaisia ihmistyyppejä. Pieni surffaushetki somessa ja tovi itseintrospektiota tuovat näkyviin koko jouluntekijöiden kirjon. Tuossa eräänä iltana nämä eri tyypit alkoivat kirjoittautua päässäni pieniksi persoonapaketeiksi ja tässä ne nyt sitten ovat. Löydätkö itsesi joukosta vai unohtuiko joku jouluntekijätyyppi?

Itsehän olen siis ikävä kyllä ajantajuton. Olisi upeaa olla Early Bird, mutta henkinen matkani sitä kohti on vielä pahasti kesken. Tosin nykyisin olen kyllä ajantajuton jo sen verran haaleasti, että varsinaista paniikkia ei enää synny. Zen-moodi on mahdollista saavuttaa, vaikka hivenen epärealistisen suureelliset suunnitelmat eivät kaikki toteutuisikaan.JOULUHOLISTI

Juovuttavinta elämässä on joulu. Kun yksi loppuu, toinen alkaa. Joulun jälkeiset alennusmyynnit saavat sinut katselemaan jouluisia kankaita ja koristemateriaaleja jo sillä silmällä. Joululahjoja teet ympäri vuoden. Ensimmäiset jouluvalot ripustetaan heti elokuun iltojen hämärtyessä ja pieniä jouluhenkisiä asetelmia alkaa ilmaantumaan lipastojen päälle jo syyskuussa. Jos puolisosi pyytäisi sinua joku päivä valitsemaan hänen ja tonttujen välillä, olisit todella vaikean päätöksenteon äärellä. Sinulle joulu ei ole yksittäinen pyhä, vaan päättymätön projekti ja mielentila, josta putkahdat ulos korkeintaan juhannusjuhlien ajaksi. Oispa aina joulu!


EARLY BIRD

Kun joulun tekemisen aloittaa elokuussa, voi joulukuussa keskittyä valojen ripusteluun ja tonttulakkien kulkusten kiillotteluun. 

Olet joulun tekemisen mallioppilas. Sinulle ei tule joulun kanssa koskaan kiire. Teet pikkuhiljaa ja suunnitelmallisesti. Olet juuri se, jonka hyvissä ajoin tekemisiä Ajantajuton äimistelee vuodesta toiseen (oppimatta mitään). 

Joulusi rakentuu pikku hiljaa. Saat aikaan paljon, koska olet yksinkertaisesti varannut tekemiseen riittävästi aikaa. Joku saattaa naureskella varhaisille joulupuuhasteluillesi syyskuussa. Vaan annas olla, kun tulee joulukuun alku ja sinä saat siemailla glögiä koristellun kuusen katveessa, täydellisesti paketoituja lahjoja ihastellen – ja syyskuun naureskelijat huohottavat joulupaniikeissaan. Se parhaiten nauraa, joka viimeksi nauraa.AJANTAJUTON

Fiiliksesi on huoleton aina joulukuun puoliväliin saakka: et nimittäin ole vielä siihenkään mennessä oivaltanut, että joulu tulee tänäkin vuonna. Ihastelet muiden joululuomuksia ja tekemyksiä somessa: ja huomaat hämmästeleväsi, kuinka ihmeen aikaisin muut oikein aloittavatkaan jouluvalmistelut, #ehtiihänsitä. Kunnes sitten eräännä päivänä kalenteria selatessasi realismi iskee vasten kasvoja. ”OMG: enää reilu viikko aikaa jouluaattoon!” 

Alkaa vimmattu suunnittelu ja To Do -listan kasaaminen: kaikki mahdollinen aina lahjavillapaitojen neulomisesta koko kodin totaalisiivoukseen mahdutetaan listalle. Koska: #ehtiihänsitä. Kolme päivää ennen aattoa hikikarpalot sinkoilevat Ajantajuttoman otsalta, ryhti lysähtää: on aika tehdä myönnytyksiä ja lyhennettävä listaa. 

Aatonaattona Ajantajuton heittää keskeneräiset käsityöt nurkkaan, avaa läppärin ja harmittelee, ettei mistään verkkokaupasta saa lahjoja kotiinkuljetuksella samaksi illaksi. Ja mitä tästä opittiin? – Ei yhtään mitään. Otetaan uusiksi taas ensi vuonna!

RAIVOJOULUTTAJA

Jääkaapin oveen kiinnittämäsi joulun to do -lista on kilometrin mittainen: siivous, leivonta, laatikot, koristeiden tekeminen, korttien askartelu, lahjojen tekeminen... ”Joulu ei tule tekemättä”, on mottosi.

Olet perheesi kokoisen jouluorganisaation määrätietoinen johtaja. Raivojouluttajana kierroksesi kasvavat mitä lähemmäksi joulua tullaan. Terhakka poskien rusotus muuttuu pahaa enteileväksi punotukseksi viimeistään jouluviikolla. Joulua edeltävinä päivinä Raivojouluttaja saa perheenjäsenet ja lemmikit luikkimaan luimistellen seinien vieriä pitkin. Siinä hetkessä ainoastaan itsetuhoisuuteen taipuvan kannattaa kysyä: "Eikö joulua voisi järjestää hieman vähäeleisemminkin? Jätät vain tekemättä osan asioista." Juupa juu. Ja ensi vuonna uusiksi!

JOULU-ZEN

Mikä ihmeen joulustressi?

Joulu ei hetkauta sisäistä harmoniaasi millään tapaa. Teet sen, minkä ehdit. Jollet ehdi, niin sekin on ihan ok. Joulunalusaikasi ei juurikaan poikkea perusarjestasi.

Joulupanikoijat näyttäytyvät silmissäsi yhtä normaalina ilmiönä kuin humanoidit. Kummastellen seuraat sivusta heidän toimintaansa. Et kuitenkaan tuomitse, sillä tiedät, että oireyhtymästä on mahdollista toipua viimeistään Tapaninpäivään mennessä.

Lue myös:
Ei kommentteja

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.