Ohjeet ja vinkit

Ohjeet ja vinkit
Ompeluohjeet ja -vinkit

Tee lapsen kanssa

Tee lapsen kanssa
Kototekoja lapsille

Sisustusteot

Sisustusteot
Koti

KUOSISUUNNITTELUA OPPIMASSA + VINKIT KUOSILLISTEN KANKAIDEN OMPELUUN



Kaupallinen yhteistyö: Napa School

Kuosit. – Suloisia, kauniita, tyylikkäitä, lapsekkaita, aikuismaisia, pehmeitä, kulmikkaita, esittäviä abstrakteja. Rakastan kuoseja ja ihailen kuosisuunnittelua. Olenpa kirjoittanut blogiini juttusarjankin kuosisuunnittelijoista. Kun sain kyselyn blogiyhteistyöstä helsinkiläiseltä kuosisuunnitteluopetusta järjestävältä Napa Schoolilta, saatoin ehkä hihkaista pari kertaa. Pääsisin osallistumaan heidän kuosisuunnittelun Work Shoppiinsa. Ou Jes!

Valitettavasti en pystynyt osallistumaan kolmesta työpajasta kuin yhteen, sillä opetus oli arkipäivänä ja päiväaikaan. Tuo yksikin päivä oli kuitenkin huikean antoisa, mielenkiintoinen ja äärettömän inspiroiva. Punavuoressa, kauniissa vanhassa talossa isoine ikkunoineen oli jo itsessään oma vahva tunnelmansa, jota vahvistivat tilassa esillä olevat Napa Agentuurin suunnittelijoiden työt: lahjapaperit, mukit, kortit ja posterit.

Ensimmäisen Work Shop -päivän aikana kuosisuunnittelija-lehtori Maija Fagerlund johdatteli meidät kuosisuunnittelun maailmaan käyden läpi erilaisia suunnitteluun vaikuttavia asioista: painotekniikoita, erilaisia suunnittelutyylejä ja mm. sommittelun perusteita. Vaikka olen ollut aiemminkin tietoinen siitä, että kuosisuunnittelijan työ vaatii todella laajasti monelaista osaamista, taitoa ja tietoa, oli silti havahduttavaa kuulla asiat jonkun vahvistamina. - Ei ihme, että alaa opiskellaan pitkästi.







LIIAN PIENI PAPERI

Muutaman tunnin teoriaosuuden jälkeen kaivettiin esiin paperit ja maalit. Pöydälle oli kasattu värejä ja erilaisia välineitä siveltimien lisäksi. Tartuin tarjolla olevista välineistä perinteisten siveltimien sijaan kampaan ja tein ensimmäiset kuosikokeiluni sillä. – Syntyi hauskan näköistä jälkeä.

Tehtävänantona oli tehdä erilaisia vastapareja: isoja ja pieniä kuvioita, tiheää ja harvaa jne. Ensimmäisessä versiossa tyylini toi mieleeni ensimmäiset kankaanpainokokeilujani maissilla. Toinen versioni (pyöreää muotoa kammalla) osoittautui niin suureksi, että A4-kokoinen paperi kävi liian pieneksi alta aikayksikön (alempi kuva). Juu, jonkinmoinen kattaus suuruudenhulluutta on aina kuulunut persoonaani… 😉 Ihan hauskan näköistä pintaa siitä kuitenkin syntyi.


PÄÄTTYMÄTTÖMÄN KUOSIN TAIKA
Olin ennakkoon vähän jännittänyt, että entä jos kaikki osallistujat ovat huikean taitavia ja minä siellä seassa sitten räpellän jotain.  Osaan kyllä piirtää ja maalatakin, mutta en ole tehnyt kumpaakaan vuosikausiin. Pelko suli pois oikeastaan heti päivän alussa, sillä Maijan opetustapa oli niin miellyttävä ja ensimmäiset tehtävät eivät vaatineet sen kummempia piirustelutaitoja.

Ensimmäisen kurssipäivän mielestäni ehdottomasti maagisin juttu oli se, kuinka ihan manuaalisesti pystyy tekemään kuosin, joka jatkuu eheästi vaikka loputtomiin. En sitä nyt ala tässä sen enempiä avaamaan, mutta jännittävä piirtämisen, leikkaamisen ja uudelleen yhdistelyn summa. Kuinka ihmeessä joku on voinut joskus aikanaan sen keksiäkin! Alaleuan venähdyttävä kokemus kerta kaikkiaan.

Toinen havahduttava kokemus oli tieto siitä, että kuulemma yksinkertaisten kuosien suunnittelu on paljon vaikeampaa kuin kovin rönsyilevien. On kuulemma haastavaa tehdä kuosi, jossa toistuu vaikkapa pallokuviota tai vastaavaa. – Rytmityksen tulee olla kiinnostava, mielekkäästi jatkuva ja lisäksi joutuu varomaan esimerkiksi sitä, etteivät elementit ala hahmottua epätoivotussa rytmissä.

Kolmipäiväisen kurssin aikana jokainen kurssilainen luonnosteli itselleen oman kuosiperheen, josta he saivat opettajiltaan palautetta. Kurssilla opetettiin myös kuosien siirtämistä koneelle ja käsittelyä kuvankäsittelyohjelmassa. Erityisesti tämän osion olisin halunnut olla mukana, mutta näin nyt tällä kertaa. Ehkä vielä joku päivä käyn läpi koko setin. Pienen piirustelukipinän kurssi herätti jo tuollaisenaankin ja muutaman vanhan kuosiaihioni kaivelin jo esiin. Saas nähdä…

Oli hauskaa leikkiä päivän verran suunnittelijaa ja nuuhkia ja tunnustella sitä maailmaa kaikilla aisteillaan. Niin kiehtovaa! Oli myös hauska nähdä, kuinka äärettömän erilaisia lopputuloksia samalla tehtävänannolla syntyi eri ihmisten käsistä.


MIKÄ NAPA?

Napa School on opetus- ja konsultointipalvelu kaikille kuvittamisesta ja kuvitustaiteesta kiinnostuneille. Kuosisuunnittelun Workshopit soveltuvat mielestäni ihan kenelle tahansa, joka haluaa ymmärtää paremmin kuosisuunnittelua ja saada siihen myös käytännön kosketusta. Voit lukea tarkemmin Napa Schoolin tarjonnasta täältä.

VINKIT KUOSILLISTEN KANKAIDEN OMPELUUN
Koska me ompeluharrastajat ompelemme paljon myös kuosillisista kankaista ja niitä kohdistuskukkasia, sun muitakin syntyy ihan kiitettävästi, pyysin kurssin kahta opettajaa kuosisuunnittelija/lehtori Maija Fagerlundia sekä kuosisuunnittelija Linda Jännäriä kirjoittamaan meille ompeluharrastajille listauksen kuosiompeluvinkeistä. Tässäpä nämä meidän kaikkien iloksi.

Maija Fagerlundin vinkit:
  • Kuosi voi olla joko yhteen, kahteen tai neljään suuntaan jatkuva. Yhteen suuntaan jatkuvassa kuosissa kaikki elementit ovat samoin päin, kahteen suuntaan jatkuvassa niitä voi olla kahteen suuntaan, ja neljään suuntaan jatkuvaa kuosia voi katsoa mistä vain suunnasta niin että aina jotkut elementeistä ovat oikein päin. Yhteen suuntaan jatkuvalle kankaalle kaikki kaavojen palat olisi hyvä asetella samoin päin. Jos kuvioelementit ovat hyvin selkeitä, kuten sydämiä, näkee suunnan helposti, mutta joskus suunnittelija on voinut suunnitella vaikkapa köynnöskuosin jossa kaikki kukat kasvavat samaan suuntaan. Tällöin saattaisi helposti leikata jonkun palan väärään suuntaan, ja huomata virheen vasta jälkikäteen.
  • Pienikuvioiset kuosit on usein suunniteltu erityisesti pieniin tuotteisiin. Jos haluatkin ommella pikkukuosista vaikka verhot, niin mieti toistuuko kuosi kauniisti isona pintana, vai näkyykö kuosiraportin rytmi tällöin ikävän hakkaavana. Jos suunnittelija on olettanut, että kankaasta tullaan tekemään vain vauvan vaatteita tai muuta pientä, on hän voinut suunnitella kuosin niin että siihen on kätevä asetella pienten tuotteiden kaavoja mutta pinta ei välttämättä näytä kivalta isona kankaana.
  • Suuren mittakaavan kuosit taas on usein suunniteltu erityisesti suuriin tuotteisiin. Niistä voi kuitenkin saada upeita pieniäkin tuotteita, kun vain miettii huolellisesti, miten kaavat kankaalle asettaa - mitä kuvioita tulee mihinkin kohtaan vaatetta. Voit jopa skannata sekä kankaan että kaavat ja tehdä leikkuusuunnitelman tietokoneella, jos koet sen itsellesi luontevaksi työtavaksi.
  •  Jos ommeltava tuote sisältää paljon pieniä kaavan paloja, mieti myös huolellisesti, miten palaset kootaan ja millaisen kokonaisuuden ne muodostavat. Jos kankaassa vaikka toistuu harvassa punaisia kukkia, mutta ne kaikki päätyvät vaatteeseen sattumalta vierekkäin vierekkäisissä pienissä paloissa, on lopputulos aika erilainen kuin mitä kankaan suunnittelija oli ajatellut.
  • Esittävissä kuoseissa kaavojen asettelu kannattaa miettiä huolellisesti, ja vielä erityisen huolellisesti silloin, kun kankaassa on vaikka eläinhahmoja. Kukan puuttuva terälehti ei niin haittaa, mutta näyttää ikävältä, jos eläimeltä puuttuu vaikka kuono tai silmät. Lasten kankaissa eri eläinten välille on voitu myös sommitella tarinallisuutta, tapahtumia tai katsekontakteja jotka olisi kiva saada siirrettyä kokonaisena myös valmiiseen tuotteeseen.
  • Kuosien kanssa saa kuitenkin totta kai pelata ja leikkiä! Muista kuitenkin, että jos kangas on yksisuuntainen ja suurikuvioinen, kannattaa leikkuusuunnitelma tehdä huolella. Jos kangas on monisuuntainen ja mittakaavaltaan pieni, voi palat leikata ilman että kaavojen asettelua tarvitsee kovasti miettiä.

LINDA JÄNNÄRIN VINKIT:
  • Muista kohdistaa raidat ja ruudut! Näyttää yleensä tökeröltä, jos raita jatkuu sauman tai etuhalkion jälkeen eri paikasta. Jos kankaassa on painettu ruutu tai raita, kannattaa kappaleet leikata langansuunnan sijaan raidan suuntaisesti ( painetuissa raidoissa nämä kaksi eivät välttämättä ole ihan samassa linjassa).
  • Jos työskentelet suurikuvioisen kankaan kanssa, kannattaa palat leikata yksitellen, jolloin jokaisen kappaleen pääsee sijoittamaan kuvion kannalta ihanteellisimpaan paikkaa. Muista varata riittävästi kangasta. Menekki on kuvioita sovitellessa suurempi kuin tavallisesti.
  • Kokeile yhdistää useampaa kuosia samaan vaatteeseen: käytä esimerkiksi pienikuvioisempaa efektikangasta nappilistoihin tai hupun vuoriin. Pieniin yksityiskohtiin voi kokeilla varsin villejäkin kuvioita ja yllättävätkin yhdistelmät saattavat toimia valmiissa vaatteessa. Voit myös esimerkiksi leikata pienikuvioisesta kankaasta vinokaitaletta ja käyttää sitä kanttauksiin. Tällaiset pienet mietityt yksityiskohdat ilahduttavat vaatteen sisäpuolellakin.

Jos haluat kurkata, millasia kuoseja ja pintoja olen tehnyt kankaanpainantamenetelmällä, niin täältäpä löytyy. Olen näemmä erikoistunut hedelmä-vihannes-osastoon. ;)

Parsakaalilla painettu tunika ja ohjeita kankaanpainantaa
Maalisudittu tytön tunika ja lasten puupalikoilla painetut legginssit
Kookoksella painetut T-paidat pojalle
T-paitaan kuosi maissilla painaen

Mukavaa viikkoa!

Oletko sinä kokeillut joskus kuosisuunnittelua jollain välineillä tai jopa painattanut itse suunniteltua kangasta?



Tykkäsitkös postauksesta? Liity blogini seuraajaksi, jollet jo ole! Saat tiedon uusimmista postauksistani esimerkiksi tykkäämällä FB-sivustani tai seuraamalla blogiani Instagramissa. Löydät blogini myös Bloglovinista.

17 kommenttia

  1. Ihan hurjan kiinnostavaa! Olisi ollut varmasti hienoa osallistua kaikkiin päiviin :) Jonkun videon olen nähnyt missä piirrosta leikkaamalla ja paloja siirtämällä rakennetaan eheä kuosi, hauska olisi kokeilla kyllä joskus!

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoinen postaus ja olisipa kiva olla tuollaisella kurssilla, vaikka en miksikään kuosisuunnittelijaksi ole ryhtymässäkään. Ompelijana tykkään ymmärtää käytettyjen materiaalien logiikkaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Sanne-Maija! 🙂 Juu niinpä. Paljon jo yksikin päivä avasi silmiä kuosien käyttämiseenkin liittyen.

      Poista
  3. Mielenkiintoista ja upea tuo "kuusipölli". Hetki kesti tajuta että se on todellakin tehty kammalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, Kätevä vaimo! ❤ Yllättävillä välineillä voi saada kyl aikaan kiinnostavan lopputuloksen. 🙂

      Poista
  4. Oi, varmasti mielenkiintoinen kurssi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä vain ja harmittaa,kun jäi iso osa siitä kokematta. Mut antoisa oli tuo yksikin päivä jo. 🙂

      Poista
  5. Voi tuollaiselle kurssille minäkin haluaisin mielenkiinnosta mennä, mutta eipä niitä ole täällä Keski-Suomessa tarjolla (olen tutkinut :)). Hieman hankalampi on irrottautua täältä viikoksikin toiselle puolelle Suomea, sen verran kun löytämäni kurssit ovat vähintään kestäneet. Tästä Napa- schoolista en ollut kuullutkaan ennen. Itseä on alkanut tuo kuosisuunnittelu lähinnä kiinnostamaan nyt tilkkuilun myötä, se kun on niin hauska oma maailmansa myös :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tää kurssi oli kolmipäiväinen, et oisko helpompi irrottautuu semmoseen? 🙂

      Poista
  6. Kaunista jälkeä tulee ihan tavallisella kammallakin

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos - tykkäsin itsekin sen jäljestä! Ennakkoluulottomuus kannattaa. 🙂

      Poista
  7. Olipas tosi kiva lukea! Mukava ja meilenkiintoinen perehdytys tähän :)
    En oo tullutkaan ajatelleeksi että juuri yksinkertaisimmat kuosit olisi niitä vaikempia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Niinpä, en ois itsekään tuota uskonut ennen kuin kuulin. 🙂

      Poista
  8. Mielenkiintoista :) En ole aikaisemmin ajatellut koko asiaa. Vaikka välillä on maalannut tekstiiliä. Olisi kiva kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuosisuunnittelu on kyl ihan oma maailmansa ja kiehtova sellainen. 🙂

      Poista
  9. Aivan mahtava juttu että pääsit tuollaiselle kurssille! Kiitokset kun teit aiheesta postauksen ja avasit kuosisuunnittelun maailmaa. Tässä oli paljon mielenkiintoista luettavaa.
    Itse olen tosi huono piirtämään (omat lapsetkin piirtää paremmin:D) mut enpä ole tullut ajatelleeksi, että voisihan kuoseja toteuttaa toki muullakin tavalla.
    Monta asiaa on tullut opeteltua kantapään kautta, kuten myös se, että kannattaa selvittää kankaita tilatessa raportin koko. Tilasin nimittäin pari vuotta sitten netin kautta ihania mekkokankaita ulkomailta. Tilasin just kaavassa ilmoitetun kankaanmenekin mukaan ja vähän päälle, mutta..Kun aloin asettelemaan kaavoja kankaalle, tajusin että eihän kangas riitä mihinkään, jos mekkoon halusi fiksut kuviokohdistukset. Että kuosillisia kankaita ommellessa saa varata kyllä tuumailuaikaa leikkuusuunnitelmaan ja kuviokohdistuksiin. Kyllä sen vaan huomaa sitten lopputuloksessa:)

    VastaaPoista

Jätä merkki käynnistäsi. Yksinpuhelu on tylsää... :)

Sisällön tarjoaa Blogger.